Spring naar de content

Nivelleringsplan van Samsom is op dit moment ronduit dom

Diederik Samsom vindt dit het juiste moment om te nivelleren. Het staat in het regeerakkoord en het kost betrekkelijk weinig banen, volgens het Centraal Planbureau die het destijds allemaal doorrekende.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat de wereld nogal veranderd is sinds Samsom en Rutte het eens werden, en een Regeerakkoord er nu heel anders uit zou zien omdat VVD en PvdA bij verkiezingen zouden worden weggevaagd, lijkt Samsom in zijn plan niet te hebben meegenomen. Of het is juist de werkelijke reden voor Samsom’s oproep: zijn partij kan wel wat steun onder de kiezers gebruiken.

Nederland zit echter wereldwijd in de kopgroep van landen met de kleinste inkomensverschillen, heel veel progressie is hier niet te boeken.

Maar vooral is dit psychologisch een heel fout moment. Met een regering die met zijn handen op de rug lijkt toe te kijken hoe we steeds dieper in een recessie wegglijden, hebben we vooral ondernemingslust nodig om te groeien en de werkloosheid te bestrijden. Als je in elk geval een van de drijfveren daarbij onderuit haalt – namelijk: bij succes als ondernemer een hoger inkomen -, dan begrijp je niet goed hoe een economie werkt. Het zou een goed gebaar zijn als Samsom op dit punt – en misschien nog wel veel meer punten – juist afscheid neemt van het Regeerakkoord. Zoveel heeft het nu ook weer niet gebracht.