Spring naar de content

Wielrenners: de terroristen van het fietspad

Als wij zeggen: ‘twee en vijf’, zegt u ‘Bau en Lau’. De Tour de France heeft Nederland in zijn greep en we kunnen niet genoeg benadrukken: deze generatie is anders, deze generatie houdt zich aan de regeltjes. Kortom: wielrennen is mateloos populair.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar er is ook een schaduwzijde aan de populariteit van de racefiets: klachten over het gedrag van wielrenners nemen toe, meldt Trouw vanmorgen. Ze ‘terroriseren’ de fietspaden, drukke gewone fietsers van het fietspad of ‘jagen ze angst aan’ met hun geroep dat ze aan de kant moeten. Dit weekend kwamen in Putten en Eersel nog twee mensen om het leven bij een racefiets-ongeluk.

Bredere fietspaden en aanpassing van de verkeersregels waardoor wielrenners (onder bepaalde voorwaarden) op de weg mogen rijden, het kan allemaal bijdragen aan het voorkomen van problemen. Maar, zo stelt Arjen de Jong van de landelijke Fietsersbond: ‘Het is toch vooral een kwestie van fatsoen’.
Rob Stomphort van Veilig Verkeer Nederland voegt er aan toe dat het geen zin heeft nog meer regels te gaan maken: ‘Het draait om rekening houden met elkaar. Dat leren wij kinderen op de basisschool ook al.’

Het is dus nog een aantal jaar wachten op een generatie recreatieve wielrenners die anders is, een generatie die zich aan de regeltjes houdt.