Spring naar de content

De weg naar Rio 2016 leidt door diepe dalen voor Elke van Meer

Vier jaar lang toeleven naar het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Hoe doen atleten dat? Zes Nederlandse toppers; Wielrenster Marianne Vos, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Sebastiaan Verschuren, judoka Anicka van Emden, rugbyster Elke van Meer en boksster Nouchka Fontijn worden gevolgd in hun dagelijkse bezigheden op weg naar Rio 2016, door fotografe Lizette van der Kamp en journalisten Hanneke Grutterink en Marijn de Vries.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Elke van Meer-001
Elke van Meer op de massagetafel (foto: Lizette van der Kamp)

“Ik heb net een heel lange revalidatie achter de rug. Op 2 augustus 2012 ben ik geopereerd aan een afgescheurde kruisband. Vooraf wist ik al dat het negen maanden zou duren voor ik weer fit was.”

“Om positief te blijven tijdens mijn revalidatie heb ik een dagboekje bijgehouden met al mijn ups en downs. Dat hielp heel goed. Twee weken na de operatie kreeg ik voor het eerst mijn benen weer helemaal rond op een fiets. Een meisje dat op dezelfde dag als ik geopereerd was, zat naast mij op de fiets en kon de trappers van de hometrainer al helemaal rond krijgen. Toen kon ik niet achterblijven. Ik wilde dat ook, met mijn topsportmentaliteit. Hoe blij je met zoiets kleins kunt zijn!”

“Vijf maanden na de operatie mocht ik voor het eerst weer buiten trainen – of iets wat daarop lijkt. Toen begon het eindelijk weer een klein beetje op rugby te lijken. Zo mocht ik met de bal naar de grond gaan, bijvoorbeeld. Ik was daar zo blij mee. Voor de kerstvakantie mocht ik alweer voluit sprinten, dat was een heerlijk gevoel!”

“Ik was tijdens mijn revalidatie supergemotiveerd om sterker terug te komen, daarom heb ik veel krachttraining gedaan. De eerste wedstrijd die ik onlangs speelde was fantastisch. Ik was nog vel sterker geworden dan ik zelf dacht. Ik heb zelfs gescoord! Hopelijk gaat het vanaf nu alleen maar bergopwaarts. Ik heb al driekwart van het seizoen gemist en ik hoop nu het seizoen goed te kunnen afsluiten door op het WK te spelen.”

Vlak na dit interview liep Elke een zware blessure op aan haar rechterhand: ze brak haar middelvinger en verbrijzelde haar ringvinger tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Hierdoor kan ze niet aan het WK deelnemen.

Profiel
Naam: Elke van Meer
Geboortedatum: 4 april 1988
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: professioneel rugbyspeelster

Rugby 7’s is een debuutsport op de Spelen van 2016. Er wordt met 7 spelers gespeeld in plaats van 15, de wedstrijden zijn korter dan normale rugby-wedstrijden. De Nederlandse rugbyselectie telt 14 meiden. Ze zitten ‘intern’ sinds 2010; ze trainen iedere dag samen en wonen samen, ter voorbereiding op Rio 2016.