Spring naar de content

11-jarig meisje praat over haar vlucht uit een gearrangeerd huwelijk

Kindhuwelijken zijn in Jemen een groot probleem. Jonge meisjes van soms maar acht jaar oud worden uitgehuwelijkt in ruil voor geld. Daarmee verliezen deze meisjes alle controle over hun eigen leven: ze moeten kinderen baren, mogen niet naar school en worden blootgesteld aan verkrachting en huiselijk geweld. Soms gaat het zover dat ze zelfmoord plegen, terwijl ze nog maar kind zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door

Het dappere meisje Nada al-Ahdal komt in een filmpje op voor zichzelf en de talloze andere meisjes. Het 11-jarige meisje uit Sana’a, de hoofdstad van Jemen, werd door haar ouders uitgehuwelijkt maar vluchtte. Het meisje leefde al haar hele leven bij haar oom, Abdel Salam, die haar de kans gaf om naar school te gaan en Engels te leren. Salam had zelf meegemaakt hoe zijn zus zichzelf in brand stak omdat ze in een gearrangeerd huwelijk zat, en wilde zijn nichtje daartegen beschermen.

Toen Nada tien jaar werd kwam Abdel Salam erachter dat Nada’s ouders haar hadden uitgehuwelijkt aan een rijke expat in Saoedi-Arabië. Hij belde de man op en overtuigde hem niet met haar te trouwen. Gelukkig voor Nada besloot de man het huwelijk af te blazen. Enkele maanden later komen haar ouders in Sana’a hun dochter ‘bezoeken’, maar kidnappen haar om haar aan een nieuwe man te verkopen. Nadat Nada dreigt weg te zullen rennen wordt ze met de dood bedreigd. Uiteindelijk komt ze terug bij haar oom en neemt het volgende aangrijpende filmpje op: