Spring naar de content

Kate Middleton en de gynaecoloog in opleiding

Ik denk niet bij ieder bevallingsverhaal in de media terug aan de geboorte van mijn zoon, maar wel nu Kate Middleton haar kind ter wereld heeft gebracht in de week dat mijn zoon één jaar wordt. Mijn zoon is bovendien geboren tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, in Londen. Om precies te zijn tijdens deze uitvoering van Chariots of Fire, door het London Symphony Orchestra, maar dit terzijde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick van Leeuwen

Bij het nieuws van gisterochtend dat Kate onderweg was naar het ziekenhuis voor de koninklijke bevalling, stelde ik me de aanstaande ouders niet voor in de privé-vleugel van het St Mary’s Hospital, maar in de setting die ik zelf ken van een jaar geleden. Ik zag ze zitten in de koele observatiekamer, met uitzicht op de achterkant van Leiden CS, in afwachting van de eerste pil die de noodzakelijke ontsluiting op gang moest brengen.

De gynaecoloog in opleiding die de pil zal binnenbrengen, komt de kamer binnen. Een jonge kerel, van Williams leeftijd ongeveer. Het tafereel speelt zich voor zijn ogen af, het ‘toucheren’, dan het inbrengen van de pil. Een vreemde gewaarwording. Natuurlijk, je moet de zaken scheiden, maar toch. Zij is nog steeds niet alleen de moeder van zijn ongeboren kind, maar ook zijn vrouw. En dat zijn vrouw na het vertrek van de gynaecoloog in opleiding aan haar moeder laat merken erg van hem gecharmeerd te zijn, maakt het er niet makkelijker op de zaken te scheiden. ‘Nu moet ik hem wel op zijn bek slaan,’ grapt William, maar ze horen hem niet, hij is hier niet.

Afwachten nu. Tussendoor scans van haar buik. Banden om haar buik, met op de plek van het hartje een smalle schijf om de informatie via draden te verzenden. Kate en William luisteren naar het hartje, een soort galopgeluid. Met dat geluid op de achtergrond leest William ‘Motelleven’, een boek van Willy Vlautin. Dat gaat over twee broers die op de vlucht slaan nadat een van hen een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt, dronken. Het is een goed boek, misschien dat hij hem wel uit krijgt voordat de weeën op gang komen.

Zo ver komt het niet. Hun zoon komt niet pas na drie lange dagen ziekenhuis ter wereld. Hun zoon wordt dezelfde dag geboren, bijna een jaar na de mooiste openingsceremonie aller tijden, tijdens de Spelen in Londen, maar daar zal William gisteren niet bij hebben stilgestaan. Ik die avond ook niet.