Spring naar de content

Mart Smeets wint Noorse Trui

Het Franse Agentschap voor Toerisme en de tourorganisatie Société du Tour de France hebben Mart Smeets vandaag uitgeroepen tot winnaar van de Noorse trui. Het wollige tricot met rendierprint in de kleuren van de Franse vlag wordt sinds dit jaar uitgereikt aan diegene die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de positieve beeldvorming van Frankrijk in zijn geheel en de Tour de France in het bijzonder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Juryvoorzitter Cyril Crasson prijst Smeets’ bloemrijke landschapsbeschrijvingen, taalkundige spitsvondigheden en joie de vivre-mentaliteit. “Hij geeft de Nederlandse kijkers een prachtige inkijk in de rijke Franse cultuur van het genieten. Zijn Avondetappe creëert het idee dat aan iedere Franse bergweg een knus cafeetje staat waar wijn uit de lagergelegen heuvels wordt geserveerd. Smeets laat zien dat bergen meer zijn dan puisten waar je renners in de weg kunt lopen en je longinhoud leeg kunt pompen voor een goed doel.” Over Smeets sportopvattingen zegt de juryvoorzitter dat de Nederlander de “heroïek en heldencultuur” van de Tour levend heeft weten te houden in moeilijke tijden.

Crasson stoort zich er dan ook aan dat Smeets soms wordt afgeschilderd als een naïeve wielerliefhebber. Hij stelt dat Smeets weliswaar een wielerliefhebber pur sang is, maar dat de boomlange Hollander ook gehecht is aan de waarheid. “Bij wijze van spreken zou Smeets het bed in duiken met die sporters om de waarheid boven tafel te krijgen”.

Oeuvreprijs
Het toerismebureau en de wielerorganisatie planden aanvankelijk om het Scandinavische kleinood eenmalig te verstrekken. “Na jarenlang het uithangbord te zijn geweest van Frankrijk en haar populaire wielerronde heeft Mart wat ons betreft een oeuvreprijs verdiend”, zegt Crasson. Smeets opperde zelf om hier een jaarlijkse prijs van te maken, ‘omdat het Franse toerisme wel een steuntje in de rug kan gebruiken tijdens de crisis’.

Na het in ontvangst nemen van de warme trui en de zoenen van de Noorse schaatsster Hege Bøkko stelde Smeets zich gaan voor te bereiden op volgend jaar. Doel is prolongatie van zijn oeuvretitel. Dat het verlengen van een oeuvreprijs in principe onmogelijk is deert de televisienestor niet. “Mag ik iets geks zeggen? Volgend jaar win ik gewoon weer als het aan mij ligt.” Om daar in alle eerlijkheid aan toe te voegen. “Maar Parijs is nog ver. Heel ver. Wie weet starten ze wel in de Overzeese gebieden. Morgen begin ik in mijn reisboeken over Guadeloupe en Réunion.”