Spring naar de content

Uittreksel medische encyclopedie: ‘Het Zwarte Tourgat’

Is dit alles?
Heeft u dat ook wel eens? Dat uw leven u zo zinloos voorkomt? Dat u denkt: wat heeft het allemaal nog voor zin? Is dis ol der is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Zwart Tourgat
Mogelijk zit u in een zwart gat. Zwarte gaten komen voor in alle soorten en maten, maar een van de hardnekkigste zwarte gaten is het Zwarte Tourgat.

Niet onmiddellijk levensbedreigend
Een Zwart Tourgat kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, het is niet onmiddellijk levensbedreigend maar moet wel onmiddellijk worden bestreden om erger te voorkomen.

Tijd van het jaar?
Het Zwarte Tourgat kan het hele jaar door voorkomen, maar veel artsen melden een opmerkelijke stijging van het aantal meldingen in de laatste dagen van juli en de eerste weken van augustus.

Psychisch of lichamelijk?
Veel mensen denken dat Het Zwarte Tourgat een psychische aandoening is.
Dat is ook zo.

Symptomen
Hoewel de oorzaken van het Zwarte Tourgat vooral in de wonderlijk kronkelende gangen van de menselijke geest gezocht moeten worden, zijn er ook veel fysieke symptomen die een indicatie (kunnen) zijn voor het Zwarte Tourgat. Denkt u hierbij aan vlekken in de nek, trillende handen, korte absences. Veelgehoorde psychische klachten zijn: lusteloosheid, depressieve gevoelens, een gevoel van zinloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, teruglopend libido – dit laatste ten gevolge van een geestelijke derde bal.

Bestrijding
Het Zwarte Tourgat laat zich niet eenvoudig bestrijden. Patiënten hebben veel baat bij voortdurende, wielergerelateerde afleiding. De omgeving kan helpen: wijs de patiënt op de uitslagen van de Ronde van Wallonië, de in volle gang zijnde voorbereidingen op de Ronde van Spanje, op het naderende voetbalseizoen of op de onthulling van het onderzoek van de Franse justitie naar de bloedwaarden tijdens de Tour de France 1998.
DVD’s van voorbije Tours en wielerboeken vormen in sommige (veelal lichte) gevallen ook een probaat medicijn. Ook de post-Tour de France sportgids van HP/De Tijd biedt belangrijke tips.

Uiterste consequenties
Voor de ernstige en verwaarloosde Zwarte Tourgaten kan in het uiterste geval worden overgegaan tot opname in een speciale Wielerkliniek te Laakirchen, Oostenrijk. In enkele weken bent u weer helemaal het heertje (of het dametje).
Vragen naar dhr. Matschiner.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het Zwarte Tourgat? Neem dan contact op met de GG/GD bij u in de buurt of vraag – gratis! – de folder ‘De Tour wacht op niemand, maar ik wacht op de Tour’ van prof.dr. M. Smeets.