Spring naar de content

They took our jobs! Pensionado werkt door, jeugd zit werkloos thuis

De discussie over de verhoging van de pensioensleeftijd kan de ijskast in. Ouderen werken zelf al steeds vaker door na hun 65e. Begin dit jaar waren maar liefst 182 duizend 65-plussers actief op de arbeidsmarkt. Ondertussen is de jeugdwerkloosheid tot recordhoogte (PDF) gestegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

Een klein deel werkt door omdat zij er anders niet in slaagt rond te komen, de rest van de werkende 65-plusser verafschuwt gewoon het idee achter de geraniums te eindigen. Steeds vaker komen de senioren aan hun baan via gespecialiseerde uitzendbureaus. Uitzendkoepel NBBU meldt dat er inmiddels zo’n 90 uitzendbureaus zijn die zich specifiek op ouderen richten.

Het aantal 65-plussers dat nu hun pensioen door gaat met werken is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2009 waren er nog maar 79 duizend doorwerkers, tegenwoordig zijn dat er zo’n 182 duizend, een stijging van 130 procent.

De stijging betekent slecht nieuws voor de jeugd. Terwijl ouderen door blijven werken, is er inmiddels een recordaantal van 143 duizend werkeloze jongeren. Het percentage werkloze jongeren loopt al jaren in gestaag tempo op, tegenwoordig zit 16,3 procent thuis.

Met het oog op de verhoging van de pensioensleeftijd en de doorwerkende pensionado’s, lijkt het tij nog niet te keren voor de jongeren. Voorlopig is er weinig vooruitzicht op ruimte op de arbeidsmarkt.