Spring naar de content

14 miljard dollar winst voor een bank in een half jaar: veel te weinig

Eens de grootse bank ter wereld, HSBC (Hongkong Shanghai Banking Corporation), maakte maandag een winst bekend van 14,1 miljard dollar. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De koers van het aandeel maakte op de beurs in Londen rond het middaguur een smak van vier procent, omlaag. De gemiddelde verwachting van analisten was een winst van 14,6 miljard en dan krijg je klappen.

Met HSBC hebben we hier in Nederland niet veel te maken maar het is nog altijd de grootste bank van Europa. In mei werd een nieuw rondje kostenbesparingen bekendgemaakt die wereldwijd nog eens 14.000 werknemers hun baan gaat kosten.

Het kost de bank moeite om in omzet te groeien nu Europa stagneert en Azië zich  langzamer ontwikkelt. Dat maakt dat de snelheid waarmee kostenbesparingen kunnen worden bereikt achterblijft bij de mate waarin de omzet terugvalt. Het probleem van de ‘efficiency-ratio’ raakt op dit moment zo ongeveer alle banken, HSBC had een doelstelling van 52 en zit inmiddels op 55. Ter vergelijking: ABN AMRO kwam in 2012 uit op 61 procent en dat was een flinke verbetering ten opzichte van 2011 (65 procent).

Toch lees ik nog nergens dat de salarissen, die in de financiële sector nog altijd fors hoger liggen dan elders, op CAO-niveau omlaag worden gebracht. Dat lijkt me toch een betere aanpak dan het wachten op betere tijden. Die zitten er voor Europese banken voorlopig nog niet in. En dan passeer ik nog maar even de vraag of 14 miljard in zes maanden niet obsceen veel is.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Onderwerpen