Spring naar de content

Inflatie: het geld loopt bij u met bakken de deur uit

Donderdag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek het inflatiecijfer over juli. Met 3,1 procent was dat een record sinds 2008.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Oorzaak: accijnsverhogingen maar vooral ook de huurstijgingen. Met het hoogste inflatiecijfer in de Europese Unie, op Estland na, zijn we de afgelopen jaren met ruim 4 procent in koopkracht achteruit gegaan. En wat die oorzaken betreft: er is elke maand wel wat. Bij die koopkracht is ook nog wel een kanttekening te maken want veel elementen in de berekening ervan staan niet voor een vrije keuze. U heeft energie nodig, verzekeringen. Boter, kaas en eieren. En noem maar op.

Liever zou ik zien dat het CBS eens een mandje maakt van zaken waarvoor je vrij zou moeten kunnen kiezen, een mandje van echte vrije koopkracht naast de primaire levensbehoeften. Want uiteindelijk moet daar de reële groei van de economie vandaan komen. Het bedrag dat daarvoor beschikbaar is, is per huishouden met veel meer dan 4 procent terug gelopen. Om het maar niet te hebben over de geldontwaarding van uw spaartegoeden. Met spaarrentes tussen de 1,5 en 2 procent compenseert u ternauwernood de helft van de inflatie.

Van de ontwikkelde Westerse economieën doet Nederland het op afstand het slechtst, ook internationaal wordt daar steeds meer op gewezen. En ook op de oorzaken. Aan de ene kant zijn er draconische regeringsmaatregelen, aan de andere kant is er een regering die op geen enkel punt écht doorpakt en niets stimuleert. En een verlammende onzekerheid in stand houdt.

Over een week of zes zijn we al weer bij de Derde dinsdag in september en gaan we horen wat er nog meer is bedacht. We moeten nog een paar jaar door want de coalitiepartijen staan allebei op een zodanig verlies dat geen partij de boel gaat opblazen. Zo langzamerhand zou het leuk zijn als wat fractieleden van ofwel de PvdA ofwel de VVD voor zichzelf beginnen en zo het kabinet opdoeken. Want dit is uitzichtloos.

Onderwerpen