Spring naar de content

Onrust bij Apple: zorgen bij bestuur om gebrek iNnovatie

Het bestuur van Apple maakt zich ernstig zorgen over de creatieve koers van het bedrijf. De afgelopen jaren herkauwde het bedrijf vooral oude producten en kwamen er weinig nieuwe producten naar voren. Volgens Fox Business wordt er nog niet gezaagd aan de stoelpoten van CEO Tim Cook, maar uit de voetballerij weten we dan dat waar rook is, vuur is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

Onder Steve Jobs stond er jarenlang geen maat op Apple. De originele iMac zorgde voor een enorme populariteitsgroei van de technologiegigant, iTunes en de iPod zorgden voor de een revolutie op de muziekmarkt en voor veel mensen is het woord ‘tablet’ slechts een synoniem voor een iPad. Sinds het post-Jobs tijdperk is de innovatiemachine van Apple echter een versnelling lager gaan draaien. De afgelopen jaren zagen we vooral varianten op producten die Jobs heeft nagelaten: de iPhone en de iPad.

Die verkopen vanwege de status van het merk, maar de ‘oude wijn in nieuwe zakken’-tactiek lijkt uitgewerkt. In het afgelopen jaar ging het gebrek aan revolutionaire producten niet onopgemerkt voorbij. Vorig jaar september stond de waarde van een Apple-aandeel op het hoogste punt ooit, nog geen jaar later is die waarde met 35 procent gedaald.

De bestuurders maken zich nu zorgen over de producten die in de pijplijn zitten. Ondanks de teruglopende koers zijn dat volgens de geruchten wederom vooral vernieuwingen van oude producten: de iPhone 5s en de goedkope variant 5c, de iPad Mini 2 en de iPad 5. De redding zou moeten komen in de vorm van de iWatch, die in 2014 in de winkels zou moeten liggen. Het slimme horloge zou kunnen communiceren met de iPhone en mogelijk zelfs de gezondheid van de gebruiker kunnen monitoren.

Windows slaat terug
Tekenend voor de zorgelijke ontwikkelingen bij Apple is de nieuwe reclame van Windows. Waar de snerende reclames vroeger van Apple kwamen, neemt Windows nu de iPad Mini op de hak door die te vergelijken met een Acer tablet die op Windows 8 draait. De computerstem Siri van Apple vertelt precies op welke punten de Windows-tablet beter is dan de iPad Mini: