Spring naar de content

Bescherm de mannelijke geslachtsdelen van de Denen tegen piranha’s

Een visser in Denemarken heeft een vis met heel veel tandjes uit het water gehaald die aan de piranha verwant is. Gelukkig hoeven Deense badgasten zich geen zorgen te maken: deze familie van de piranha is vermoedelijk vegetariër. Maar in Papoea-Nieuw-Guinea is het voorgekomen dat dit type vissen mannelijke geslachtsdelen aanzag voor noten. Het advies luidt daarom: voor de zekerheid een zwembroek dragen in de Deense wateren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Ecuador
Piranha vissen is moeilijk. Ze zijn supersnel en de tandjes bijten gemakkelijk vislijnen kapot. Toevallig bleek ik er erg goed in, heb er ooit eentje weten te vangen, nota bene al sigaretten rokend, en daarna gebakken en opgegeten. Het is namelijk een heuse toeristische attractie in de jungle van Ecuador, samen met kaaimannen spotten in de nacht.

5000 kilometer Amazone
Een paar dagen na mijn succesvolle piranha vangst, wachtte ik aan het begin van de Amazone rivier, op de grens van Ecuador en Peru, op de aankomst van het vrachtschip ‘Cabo Pantoja’. Ik had het in mijn hoofd gehaald de hele Amazone van begin tot eind af te gaan varen, 5000 kilometer dobberend dwars door het regenwoud. Wachtend op het schip richting de Peruaanse junglestad Iquitos, ontmoette ik een Engelsman, Fransman en een Israëli.

Mañana, mañana
Toen de boot na een week eindelijk opdoemde, duurde het nog dagen voordat we vertrokken (‘mañana, nee écht, mañana!’). Dus verzon de Fransman iets leuks; van het dak van het schip in het water springen. Verveling, want ik wist natuurlijk uit ervaring al dat het bruine rivierwater vol zat met piranha’s en kaaimannen.

Hap hap
Het dorp liep uit, want buitenlanders in hun onderbroek het water in, dat was de moeite waard. Met z’n vieren tegelijk sprongen we van het dertig meter hoge dak (gevoelsmatig ja, want nee, geen meetlint) van het vrachtschip (zie foto). De Israëli was de enige met pech, hij werd in zijn vinger gehapt door een piranha en het vingertopje moest er door de plaatselijke handyman met één secondelijm weer terug aan geplakt worden.

Skinny dip
Toen ik het nieuwsbericht uit Denemarken las, kon ik alleen maar denken: goed dat de mannen hun ondergoed aan hebben gelaten.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.

amazone-001