Spring naar de content

Fans gaan ver voor boyband One Direction: ‘Ik zou hun urine drinken’

Sinds mensenheugenis hangen we (meisjes in het bijzonder) posters van onze idolen boven ons bed. In de jaren negentig keek je in vrijwel iedere meisjeskamer in de ogen van jongensbandjes de Backstreet Boys, *N Sync, Five, Boyzone en/of Take That. Daarna werd het angstvallig stil in boybandland – een aantal oprispingen daargelaten. Tot 2010.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marthe van Engen

Sinds One Directon drie jaar geleden bij de Britse versie van X-Factor als derde eindigde, is het vijftal niet meer weg te denken uit de playlist én slaapkamer van menig (tiener)meisje. De populariteit van de jongens zorgt geregeld voor Beatles-achtige taferelen. Ook in New York, waar een journalist aan een horde kamperende ‘Directioners’ vraagt naar het meest gekke dat ze zouden doen om de aandacht te trekken van hun idolen. De antwoorden van de tieners lopen uiteen van ‘mezelf voor een auto gooien’ tot ‘hun urine drinken’.

Douchebag Bieber
Ze verdedigen zich als de bliksem wanneer de journalist beweert dat ze alleen fan zijn omdat de One Direction-leden hot zijn. Een van de meisjes zegt: ‘Veel mensen denken dat we ze alleen dáárom leuk vinden, maar dat is echt niet waar’, waarna een ander haar bijvalt: ‘Ze zijn leuk, geen douchebags als Justin Bieber.’

De aanhang van de negentienjarige Bieber – zogeheten Beliebers, maar dat wist u al – wordt direct met de grond gelijk gemaakt. ‘Beliebers zijn zwak,’ zegt een van de fans. De gang war tussen Directioners en Beliebers is geen nieuw fenomeen. Vijftig jaar geleden bestond een soortgelijke rivaliteit tussen de achterban van The Beatles en fans van The Rolling Stones. Je was voor één van de twee, niet voor beide.

En wat vinden de diehard-fans eigenlijk van zichzelf?
‘We worden weleens gek… Maar nooit levensgevaarlijk.’

Beliebt u het?