Spring naar de content

De scherven van Harry Vermeegen

Harry Vermeegen, die bestaat dus ook nog. Soms vergeet je wel eens dat mensen die van de televisie verdwijnen nog even op deze aarde blijven ronddarren. Als schimmen weliswaar, maar toch: ze zijn er nog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Harry Vermeegen was vroeger wat Joep Schreuder tegenwoordig wanhopig probeert te zijn: een ietwat zonderlinge kerel die op basis een of andere subsidieregeling bij de omroep moet zijn gestrand en daar nu filmpjes met voetballers mag maken. Maar bij Joep Schreuder is dat allemaal niet helemaal oprecht: Joep bestrooit zijn vreemdsoortige reportages met restjes verstand, zoals je een Dame Blanche met amandelschaafsel kunt bestrooien. De goeie verstaander weet dan: Joep is niet werkelijk getikt, hij doet slechts alsof. Jammer.
Harry Vermeegen, da’s de real thing. Je hoort wel eens mensen zeggen “ik ben gek van voetbal”, maar niemand die dat ook echt in de praktijk brengt. Niemand, behalve Harry.

De! Cirkel! Moet! Rond!
Ik ken Harry vooral nog uit de tijd dat hij een programma maakte waarin hij de hele tijd een regenjas droeg.
Dat programma heette ‘De regenjas’.
Vaste onderdelen van dat programma waren: een ietwat weird gesprek met Jaap Stam, vissen met een voetballer die van vissen hield en het item “De cirkel is rond”, waarbij hazig grijnzende Eredivisiespelers de bal door het raam van hun jongenskamer moesten schieten.

(Persoonlijk vind ik het gruwelijk, om mensen van nauwelijks twintig jaar hun cirkel te laten rondschieten, of toch tenminste wat voorbarig, maar goed, ik ben dan ook geen succesvol televisiemaker. Niet eens een onsuccesvol televisiemaker).

Dat item staat in veelvoud op Youtube – met het bekijken van die filmpjes heb ik laatst nog een zonnige zaterdagmiddag verspild. Ik keek met de dwangmatigheid van iemand die van die vieze zoute drop eet tot hij ervan moet kotsen: je hebt je smakeloze gulzigheid geactiveerd en je hebt geen idee hoe die weer uit te schakelen.

Het laatste wat ik van Harry Vermeegen vernam was het programma ‘Leven als een prof’, waarin Harry… nu ja, dat doet er niet toe, want het programma ontleende zijn bestaansrecht volledig aan een bedrijf dat nogal dringend van zijn geld af moest en het daarom in een RTL-programma pompte. Het enige wat er van ‘Leven als een prof’ is overgeleverd is het filmpje ‘Fajah Lourens trapt man van fiets’.
Op dit filmpje is te zien hoe Fajah Lourens een man van zijn fiets trapt.

Het is nu dinsdag 27 augustus 2013 en het filmpje is 383.486 keer bekeken.
Vijf van die clicks zijn van mij. Sorry.

Symbolische scherven
Sinds een maand is Harry begonnen met het maken van filmpjes voor zijn eigen Youtube-kanaal.
Het laatste dateert van gisteren.
Het heet Feyenoord – Koeban 27-8-2013.
Ik heb het vier keer bekeken, want zelfs mijn gulzigheid heeft een ondergrens.
Op het filmpje is te zien hoe Harry zichzelf filmt. Zijn opvallend kale schedel glimt en Harry roept Nederland op om achter Feyenoord te gaan staan. Hij geeft zelf het goede voorbeeld: Harry gooit een foeilelijke vaas op een putdeksel, in het kader van ‘scherven maken geluk’.
De vaas valt kapot.
Harry lacht.
‘Zijn dat scherven?’ vraagt hij. Maar er is niemand meer om dat hazig glimlachend te beamen.
‘JAHA! Dat zijn scherven!’
De camera toont de resten van de foeilelijke vaas. Ik denk aan Harry Vermeegen, kijk naar de scherven en denk: veel symbolischer dan dit gaat het niet worden.

Onderwerpen