Spring naar de content

Hector Camacho, de man die weigerde de handdoek te gooien

Op 20 november 2012 wordt Hector Camacho in zijn geboorteplaats Bayamon neergeschoten in de Ford Mustang van een vriend. Die vriend komt bij die schietpartij om het leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Diezelfde nacht krijgt Camacho een hartaanval in het ziekenhuis. Hij zal nooit meer bij bewustzijn komen.
De volgende ochtend verklaren de artsen Hector Camacho officieel hersendood; het is aan zijn oude moeder om de beslissing te nemen de apparaten die hem nog kunstmatig in leven houden uit te zetten.

De trots van zijn land
Midden jaren tachtig was Hector Camacho een van de beste boksers ter wereld. Meermalen werd hij wereldkampioen boksen in de lichtere categorieën. Hij was een danser in de ring, een man die zijn tegenstanders doldraaide alvorens ze te vellen. Hector Camacho was de trots van Puerto Rico. Al zijn landgenoten waren idolaat van hem, van de man die nooit een gevecht opgaf, niet voor hij bewusteloos in een hoek van de ring lag.
In 1997 keerde hij nog een laatste maal terug aan de top van het internationale boksen. Het titelgevecht met de grote Oscar de la Hoya ging echter kansloos verloren.
Voortaan kwam Hector Camacho alleen nog in de buurt van de ring wanneer zijn zoon, die dezelfde naam droeg, een wedstrijd vocht. De rest van de tijd leefde hij het leven van de legende die niet weet hoe hij zijn dagen moet vullen. Een leeg, doelloos bestaan dat hij probeerde te vullen met de sensaties van drank, drugs en afgeleide roem in derderangs sensatieshows.

Ecstacy, mishandeling en meer fraais
Een kleine greep uit het post-loopbaanoeuvre van Hector Camacho:

* Opgepakt wegens mishandeling van zijn eigen zoon, die hij meermalen met zijn hoofd op de vloer van het huis van zijn ex zou hebben gebeukt.
* Een kort verblijf in de gevangenis als gevolg van een mislukte inbraak in een elektronicawinkel. Toen hij door de politie werd afgevoerd, vond een agent in zijn zakken talloze ecstasypillen.
* Verschillende comebacks in het boksen tussen 2008 en 2010. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert van 14 mei 2010. Camacho verloor roemloos.
* Deelname in 2010 aan de Midden-Amerikaanse variant op Dancing with the Stars (eerste ronde eruit) en in 2012 aan ‘It’s Macho Time’, een weinig appetijtelijke realityshow waarin talloze veel jongere vrouwen om zijn hand dongen.

Ondanks een leven vol nauwelijks te nemen hordes, gaf Hector Camacho nooit op. Dat moest zijn moeder doen.
Weken na de schietpartij werpt zij namens hem de handdoek.
Een van Puerto Rico’s grootste helden heeft de strijd wegens medische redenen moeten staken.