Spring naar de content

Waarom de transfer van Sandro Calabro belangrijker is dan Gareth Bale

De laatste dag voor de transferdeadline is een wonderlijke achtbaanrit waar duizelingwekkende bedragen je om de oren vliegen. Bedragen waar de Nederlandse top een pas of drie op de plaats moet maken. Veel leuker is het daarom om eens naar de onderkant te kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Ajax zag op de slotdag van de transfergekte twee van z’n belangrijkste spelers vertrekken voor in totaal een kleine twintig miljoen euro. Arsenal trok bijna drie keer dat bedrag uit om Mesut Özil bij Real Madrid weg te halen, terwijl datzelfde Madrid vijf keer Alderweireld en Eriksen neerlegde voor Gareth Bale.

De Volkskrant probeerde vandaag in de kantlijn van het sportkatern een doorsnee te geven van de transfercarrousel die op één dag waarschijnlijk honderden voetballers door Europa slingerde. Bale en Özil zijn daarbij de blikvangers, maar in de schaduw ervan viel één transfer op. Sandro Calabro tekent voor twee jaar bij FC Antwerp, de ploeg die gecoacht wordt door de voormalige Nederlands Elftal-spits Jimmy Floyd Hasselbaink.

Sandro Calabro is geen Gareth Bale of Özil. Een carrière langs onder meer Helmond Sport, VVV Venlo en Sparta doet zulks ook niet vermoeden. Toch haalde ook Calabro vandaag de krant. Niet zesendertig speculerende berichtjes over medische keuringen, contractonderhandelingen of sponsordeals, maar een kort berichtje op Twitter en het heuglijke nieuws voor de Nederlandse spits werd opgepikt door voetbalblogs en kranten.

Waar Sandro Calabro opeens stond, had voor het zelfde geld Jochem Jansen, Richairo Meulens of Angelo Cijntje kunnen staan. Mensen voor wie voetbal hen in hun levensonderhoud voorziet. Voor wie de transferperiode een grote periode van onzekerheid is over of en zo ja, waar ze komend jaar voor hun inkomsten moeten gaan knokken.

Calabro, in 2008 nog goed voor vijfentwintig goals in het shirt van VVV, zag deze zomer zijn contract eindigen in Rotterdam. Het fijne van sociale media is dat ook de voetballers die niet dagelijks de schijnwerpers op zich gericht weten toch kunnen laten weten waar hun omzwervingen naar toe leiden. Zo weten we dat de voormalig Sparta-spits eerder deze zomer nog zonder succes het vliegtuig pakte naar Dnjepropetrovsk.

Sandro Calabro betaalde die vruchteloze trip waarschijnlijk zelf. Gelukkig kan hij weer een jaar vooruit. Ook de onderkant van de transfermarkt heeft z’n werk weer gedaan.