Spring naar de content

‘Smartwatch’ Gear: dat krijg je als Samsung zelf iets bedenkt

Woensdag introduceerde Samsung de Gear, de lang verwachte zogenaamde smartwatch. We kennen Samsung als een agressieve speler op de markt van consumenten-elektronica.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Je kunt nauwelijks om de televisies, tablets en telefoons heen. Al was het maar omdat Samsung een veelvoud aan marketing uitgeeft van wat, bijvoorbeeld, Apple daaraan spendeert.

Samsung staat niet bepaald bekend als een producent van vernieuwende producten, de Koreanen zijn veel meer – zoals Japan ooit – copycats. Nadat Apple met de iPhone en iPad totaal nieuwe markten creëerde, kon Samsung er met een verpletterende hoeveelheid afgekeken producten overheen, de processen over inbreuken op zowel hard- en software-octrooien zijn niet van de lucht.

Hell of a job
Dit jaar is Samsung een beetje overmoedig geworden, ze besloten ook de scheppende rol van Apple over te nemen. Het is een publiek geheim dat Apple al geruime tijd werkt aan een smartwatch en uit het feit dat het bedrijf ‘m nog niet introduceerde – en ook nog niet aankondigde – mag je gerust opmaken dat het een hell of a job is om in één keer de wow-factor te realiseren.

Wat Samsung gisteren toonde is het bewijs dat het bedrijf vooral moet blijven kopiëren. Zelf bedenken is echt een brug te ver. We zien een vanuit esthetisch oogpunt onvoorstelbaar lomp horloge. Swipend over het scherm kun je functies aanroepen, functies die overigens allemaal ook op je smartphone staan. Die functies worden verbeeld door iconen die zo mogelijk nog lomper zijn.

Het ding werkt nauw samen met je smartphone, op dit moment met nog maar één Samsung-model. In het bandje zit een camera die de beelden naar je smartphone stuurt. Je moet je pols daarbij bewegen op een manier die doet vermoeden dat fysiotherapeuten er nog een hoop plezier aan gaan beleven. Maar waarom zou ik filmen met een ingewikkelde polsbeweging als het resultaat vervolgens het beste op mijn smartphone bekeken kan worden. Die smartphone moet ik kennelijk steeds bij me hebben, dan kan ik al die dingen net zo goed daarmee doen.

Ik denk niet dat ook maar één iemand er het gevoel van zal krijgen dat je kon hebben op het moment dat je de eerste iPhone of iPad in je handen hield. Ik wacht op Apple.

Onderwerpen