Spring naar de content

De ultieme gadget voor hipsters: de Enfojer

Hipsters. Ze bliezen de grammofoon al nieuw leven in, de analoge foto- en videocamera’s worden door hen en masse van zolder gehaald en nu lijkt zelfs de donkere kamer weer terug van weggeweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Vier mannen uit Kroatië bedachten een systeem waarmee foto’s van een smartphone heel gemakkelijk omgezet kunnen worden naar een ouderwetse, analoge afdruk op lichtgevoelig papier. Ze ontwikkelden de Enfojer, een verzameling instrumenten en chemicaliën die je keuken of woonkamer binnen no-time omtovert in een camera obscura.

Hoe het werkt? U maakt in een speciaal ontwikkelde applicatie een foto, plaatst de telefoon met het scherm naar beneden op de Enfojer, knipt een keer met uw vingers en na enkele handelingen en chemische baden (in de video wordt precies beschreven hoe dit allemaal in zijn werk gaat) heeft u een haarscherpe afdruk van uw digitaal gemaakte foto. En dat alles binnen zes minuten. Fabeltastisch, nietwaar?

Achter het concept gaat een ideaal schuil. Initiatiefnemer Daniel Bakotić hoopt dat potentiële jonge gebruikers, vergroeid met digitale fotografie, ‘the magic that happens in a darkroom’ (nee, dit is niet ontuchtig bedoeld) gaat herontdekken. Maar dan moeten u en ik wel eerst even 90.000 dollar overmaken om deze smartkit daadwerkelijk in productie te laten gaan, anders verdwijnt deze draagbare donkere kamer naar een donkere zolder in Zagreb. En dat zou jammer zijn.

Meer informatie over de Enfojer leest u hier. Doneren kan hier.