Spring naar de content

Waarom vrouwen slecht zijn in timing

Verschillende keren in mijn leven heb ik het verwijt gekregen dat ik slecht ben in ‘timing’. Dat zeiden altijd mannen en daarmee bedoelden ze ongeveer: dat ik ingewikkelde dingen wilde bespreken op momenten dat het hun niet uitkwam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Volgens mij zijn veel vrouwen slecht in timing.
Meestal ging ik tegen dat verwijt in, want ik vond dat als er belangrijke dingen te bespreken zijn, dat de ‘timing’ niet uitmaakt, het zijn niet voor niets belangrijke dingen. Bovendien zou ik het betreffende belangrijke ding later misschien weer vergeten zijn. Of het belangrijke ding lag juist al weken klaar om besproken te worden en nu moest het er maar eens van komen.
Of het belangrijke ding komt voort uit boosheid of een conflict, en dan kan het maar beter zo snel mogelijk uit de weg geruimd zijn. Anders blijf je boos rondlopen en dat is voor niemand fijn.

De autorit
Maar het zou kunnen dat timing toch wel belangrijk is, bij het bespreken van een belangrijk ding. En dat ik er inderdaad slecht in ben, en veel vrouwen met mij.
Een keer zou ik meerijden met de partner van een vriendin. Ik had met háár afgesproken, maar hij ging toch met de auto dus het leek ons handig.

Halverwege begon er echter de meest gruwelijke file ooit. Er was een ongeluk gebeurd en over de reis die normaal een uur duurt, deden we tweeënhalf uur. Toen we aankwamen bij mijn vriendin, tevens de vrouw van mijn reisgenoot, waren wij allebei kapot van de lange, warme autorit. Chagrijnig van de honger, van de verveling, van de warmte. Al onze gesprekstof was al drie keer op geraakt onderweg, de radio was zelfs gaan vervelen. Suffig en murw kwamen we binnen toen vriendin meteen tegen haar partner over iets begon te zeuren wat die ochtend was voorgevallen. Hij was vergeten iets te doen wat hij beloofd had. Ik ben zelfs vergeten wat het was, de afwas ofzo? Het was voor haar in ieder geval heel belangrijk.

Maar als je net tweeënhalf uur in de file hebt gezeten met een knorrende maag van de honger, ben je gesloopt. Dan is het dus niet te doen om op dat moment netjes en intelligent te reageren op een belangrijk ding zoals ‘de verdeling van de huishoudelijke taken’.
Ineens begreep ik die ‘timing’.

Eerst even laten eten
Er is ook een verhaal over een man die zijn vrouw slaat. De vrouw gaat naar een raadgever toe en vraagt om hulp, ze wil graag dat het slaan stopt. De raadgever adviseert haar: ‘Als uw man thuiskomt uit zijn werk, neem dan een slok water in uw mond. Dit mag u pas doorslikken als hij zijn eten op heeft.’ De vrouw is verwonderd over dit gekke advies, maar doet het vanaf dat moment iedere avond zo. En het werkt wonderwel, de man slaat haar nooit meer.

Nu denk ik absoluut niet dat mannen altijd gelijk hebben. Maar misschien, heel misschien, moeten wij vrouwen soms even (een slok water in) onze mond houden.

Onderwerpen