Spring naar de content

Biesheuvel: ‘opstand van MKB’ers’. We zullen zien

De recent teruggetreden voorzitter van MKB Nederland, Hans Biesheuvel, kondigt vandaag in Het Financieele Dagblad een nieuwe beweging aan. Hij denkt er op korte termijn zo’n 100.000 leden voor te werven onder de MKB-ondernemers in ons land. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hij is diep teleurgesteld over de machinerie waarvan hij nog maar kort geleden als boegbeeld zelf deel van uitmaakte: de ‘kleine’ ondernemerslobby.

Hij heeft het beslist bij het juiste eind als hij stelt dat hij in zijn MKB Nederland-tijd vooral met al dan niet gesjeesde politici te maken had. MKB Nederland was niet een club van en voor ondernemers maar een verzameling van brancheverenigingen, bijna zonder uitzondering voorgezeten door een oud-politicus.

Hij zegt het nog net niet met zoveel woorden maar de mensen die in Den Haag praten, aan beide kanten van de tafel, hebben geen idee waar ze het over hebben als ze spreken over de banenmotor van Nederland. De site van MKB Nederland stelt:

‘vertegenwoordigt 120 brancheorganisaties, 250 lokale ondernemersverenigingen en duizenden rechtstreeks aangesloten ondernemers. Samen goed voor ruim 150.000 bedrijven.’

Vooral die 120 en 250 indiceren al hoe stroperig de besluitvorming zal zijn.

Maar er is ook oorzaak en gevolg. Biesheuvel kondigt een opstand van ondernemers aan. Die zal er niet komen want ondernemers hebben effectief geen drukmiddelen, ze kunnen Haags beleid niet sanctioneren. Staken? Geen optie, je schiet jezelf in de voet. Bovendien: je concurrent ruikt een kans en werkt gewoon door. Geen belasting betalen? De deurwaarder verkoopt je spullen. Massaal weglopen bij een bank die geen krediet verstrekt? Er is geen andere bank die het wél zal doen.

Zelf kom ik uit zo’n MKB-milieu en ik verkeer nog regelmatig met MKB-ondernemers. Zodra ze zich moeten verenigen is het ruzie, het eigen belang snappen ze nog net, het gezamenlijk belang wordt een stuk moeilijker. Als daar al een cultuuromslag kan worden bereikt, dan is de crisis al lang over.

Niettemin is het een dapper initiatief van Biesheuvel. Ik wens hem alle succes. Maar ik acht de kans groot dat hij zal moeten toegeven dat het benoemen van een probleem niet hetzelfde is als het vinden van een oplossing.