Spring naar de content

Wapenwedloop: wij willen ook een ‘Merkel-phone’

De strijd tussen de Amerikaanse (en Britse, Franse, Duitse en waarschijnlijk zelfs Nederlandse) geheime diensten en de internettende en bellende burgers van deze wereld begint trekjes van een wapenwedloop te vertonen. Waar dit weekend bleek dat de Amerikanen alle smartphones kunnen afluisteren slaan de Duitsers keihard terug: zij komen binnenkort met de absoluut veilige ‘Merkel-phone’. Die willen wij ook!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Om het even welk besturingssysteem je draait op de telefoon (iOS, Android, Blackberry), het is door de afluisteraars in diverse landen gekraakt. De NSA in Amerika heeft daarvoor zelfs diverse specialistische werkgroepen opgezet met het uitsluitend doel zich toegang te verschaffen tot uw communicatie. Vooral in Europese landen als Frankrijk en Duitsland was daarover onder het grote publiek veel verontwaardiging, temeer omdat er sterke vermoedens zijn dat ook de bedrijven die de smartphones maken niet geheel onschuldig zijn.

Hoewel ik geen maten heb met wie ik moet samenspannen voor mis- of terreurdaden wens ik niet afgeluisterd te worden, een zaak van principe. Dat geldt uiteraard ook voor regeringen die in deze woelige (want Syrië bijvoorbeeld) tijden de te volgen strategie graag even geheim houden. Laat het vervolgens maar aan de Duitsers over om daar iets op te vinden. Maandag heeft het ‘Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BS)’, veel officiëler en Duitser wordt het niet, zijn goedkeuring gegeven aan de Simko3, in de wandelgangen ook wel ‘Merkel-phone’ genoemd.

Het toestel is door Deutsche Telekom gebaseerd op de Samsung Galaxy S3 en kan als normale Smartphone worden gebruikt. Het bezit echter ook een ‘geheime’ modus met een eigen netwerk en een eigen besturingssysteem waardoor het, aldus de BS, voor niemand meer af te luisteren is. Het apparaat is bedoeld voor ambtenaren en bestuurders bij onze oosterburen en vooralsnog niet beschikbaar voor de consument. Daarvoor is het met 1700 euro ook (vooralsnog) veel te duur.

Omdat het gedrag van de Amerikaanse NSA in Duitsland een groot ding is zal het Bondskanselier Merkel in deze verkiezingstijd niet slecht uitkomen dat het nieuwe toestel naar haar is genoemd. Wij sluiten zelfs niet uit dat de lanceringsdatum zorgvuldig is uitgekozen, zo vlak voor de verkiezingen. Wij voorspellen de Simko3 een voorspoedige toekomst: er zijn vast ook heel veel Duitse bedrijven in geïnteresseerd om industriële spionage te voorkomen.

Daarmee zijn de Amerikanen en Britten weer aan zet. Zij zullen een nieuwe Enigma moeten ontwikkelen. Voor de jongere lezers: daarmee kraakten de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de codeberichten van de Duitsers en wisten zij, aldus sommigen, de oorlog te winnen. Het verschil met toen is dat de Amerikanen, Britten en Duisters aan dezelfde kant staan. Of toch niet?