Spring naar de content

Dan ben ik het voor een keer eens met het FNV

Normaal gesproken ben ik niet zo van vakbonden. Ik vind dat ze zichzelf overleefd hebben. Maar de FNV denkt nog steeds dat ze ertoe doet. Ooit was ik zelf lid van een bond maar dat is heel lang geleden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het was de VVDM, de vakbond voor dienstplichtige militairen die zich opwond over levensbedreigende zaken als ‘de vrije haardracht’ (als je toen in dienst moest werd je haar verplicht gemillimeterd) en het afschaffen van de groetplicht.

Het was de tijd van Joop de Uijl maar vooral van zijn minister van Financiën Henk Vredeling die letterlijk uit de kroeg moest worden gehaald omdat er een internationale delegatie op hem zat te wachten voor de ondertekening van een contract voor de levering van het toenmalige equivalent van de Joint Strike Fighter. Dat zal de Starfighter zijn geweest, die dingen kwamen later bij bosjes naar beneden maar gelukkig was de schietstoel toen al uitgevonden. Dat waren pas tijden. Vredeling was het gewoon vergeten.

Van Ton Heerts, voorman van de FNV, heb ik begrepen dat hij het gevoel van weleer wil doen herleven. Hij organiseert een demonstratie tegen deze regering en het beleid. Tegen zo’n beetje alles eigenlijk, want het gevoel van onbehagen onder het volk is groot en daaraan moet een uitweg worden geboden.

Donderdag verscheen ook een onderzoek waaruit blijkt dat we met z’n allen boos zijn, vooral heel boos. Op deze regering.

Dat valt dus heel mooi samen. We hebben hier sinds de mars tegen de kruisraketten eigenlijk alleen maar armoedige en vooral kleine nabrandertjes gehad van het aloude vakbondsinitiatief: de oproep tot demonstreren. Ik was al bang dat onze kinderen het fenomeen niet meer zouden meemaken hoewel de mijne een paar geleden demonstreerden tegen iets dat met het aantal lesgegeven uren in het onderwijs te maken had. Dat was vooral spielerei en een excuus om te spijbelen.

Het lijkt me prachtig om nog een keer een stuiptrekking van weleer te hebben en honderdduizenden mensen op de been te zien. Allemaal boos. En allemaal in de wetenschap dat het niks zal helpen, ik zie zo gauw niet hoe we deze regering wegkrijgen.

Maar in elk geval hebben we het dan gedaan: demonstreren.