Spring naar de content

Betalen Britten binnenkort met Monopolygeld?

Plastic geld, iedereen kent het wel van Monopoly. Echt geld voelt speciaal, stinkt en scheurt (te) makkelijk. Dat laatste is waarschijnlijk de reden dat de Britse centrale bank (BoE) overweegt plastic bankbiljetten te gaan introduceren. De huidige geldpapiertjes houden het niet lang genoeg vol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

In 2016 moeten de eerste plastic ponden te bewonderen zijn. Klein beginnen is kennelijk het devies, want het briefje van 5 pond is eerst aan de beurt, direct gevolgd door het brief van 10. In plaats van biljetten van katoen en linnen te produceren, waarbij het briefje van 5 pond een gemiddelde levensduur van slechts een jaar heeft, overweegt de BoE polymeren biljetten met een laagje inkt erover te maken. Dit zou schoner zijn en duurzamer, want een polymeren biljet gaat langer mee. Ze zijn ook makkelijk te recyclen en dus beter voor het milieu. Nog een voordeel: vervalsen gaat, in tegenstelling tot wat Monopoly-geld doet vermoeden, ook moeilijker.

Australië was het eerste land met polymeren biljetten. De Reserve Bank of Australia ontwikkelde de techniek voor deze biljetten en sinds 1988 zijn de eerste polymeren Australische dollars in omloop. Sindsdien zijn Brunei, Canada, Roemenië, Vietnam, Nieuw Zeeland, Brazilie en talloze andere landen overgestapt. Wellicht volgen de Britten dus binnenkort ook.

Het lijkt wel alsof de euro het enige papieren biljet ter wereld is. Nog niet zo heel lang geleden werd het 5-eurobiljet vervangen en de bedoeling is dat de andere biljetten op vergelijkbare wijze worden gedrukt. Belangrijkste reden voor de vervanging: de nieuwe biljetten zijn makkelijker te controleren op echtheid. Maar waarom gebruiken wij geen plastic geld?

Onderwerpen