Spring naar de content

‘Hoerenloper weet best of prostituee gedwongen werkt of niet’

“Mag ik u wat vragen? Werkt u hier gedwongen of uit vrije wil?” Hoerenlopers doen er verstandig aan deze vragen binnenkort te stellen voor ze erop klimmen. Als het aan Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM) Corinne Dettmeijer ligt, worden klanten die gebruik maken van prostituees die gedwongen aan het werk zijn binnenkort strafbaar gesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Uit het negende rapport van de NRM blijkt dat er geen enkele sprake is van afname van de mensenhandel in Nederland. Een apart wetsartikel moet er volgens Dettmeijer voor zorgen dat hoerenlopers die mensenhandel hadden kunnen (moeten) vermoeden maar toch in zee gaan met een prostituee voortaan bestraft worden. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) lijkt vooralsnog geen voorstander van nieuwe wetgeving, omdat de huidige wet voldoende opties biedt. En daarbij: welke klant gaat ooit toegeven vermoedens te hebben gehad van mensenhandel?

En durven prostituees wel toe te geven dat ze gedwongen worden als de hoerenloper polst of de dame in kwestie wel zin heeft in zijn bezoek? Toch denkt Dettmeijer dat hoereerders makkelijk zouden kunnen weten of een prostituee slachtoffer is van mensenhandel. Ze baseert zich op opmerkingen van enkele klanten die op fora melden dat de dames van lichte zeden blauwe plekken hebben of duidelijk met tegenzin werken.

Bij twijfel dus overgaan op een nauwkeurige lichamelijke inspectie? “Ik trek nu even uw kleren uit om te kijken of geen blauwe plekken heeft, oké?” De kans dat een hoer daarvoor openstaat lijkt ons klein.