Spring naar de content

Het definitieve einde van het duo Frank & Ronald de Boer

Het zijn gouden dagen voor Grootebroek. De plaatselijke ballroomdansers van Step in Time behaalden gisteren bij de World Dance Sport Games in Taiwan de vijfde plaats,en dan wordt een dezer dagen ook nog een bekend Grootebroeker officieel zalig verklaard. Ik vermoed tenminste dat Frank de Boer een dezer dagen een telefoontje uit Rome krijgt. Dat na Assisi ook Grootebroek z’n eigen Sint Franciscus krijgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Het duo Frank & Ronald
Ik volg Frank de Boer op de voet sinds hij nog de helft van Frank & Ronald de Boer was. Frank & Ronald de Boer was een bijzonder succesvol duo dat zich gedurende de jaren negentig opwerkte tot de top van de voetbalwereld. Siegfried & Roy, maar dan op noppen. In het laatste gouden Ajax spraken Frank & Ronald de Boer tot de verbeelding: Overmars rende harder, Van der Sars oren waren groter en Litmanens matje deinde beter in z’n nek, maar toch had iedereen het over Frank & Ronald.

Dat kwam zo: Frank & Ronald kwamen in twee varianten. Je had de gedegen linksback met de prachtige pass, die de balletjes altijd zo prachtig net niet te kort kon terugspelen en die zo subliem amechtig achter snelle rechtsbuitens kon aanhollen. En je had de stijlvolle rechtermiddenvelder – af en toe spits – wiens haar net wat soepeler zat, wiens passeerbewegingen aan Cruijff deden denken en wiens goals mooi en belangrijk waren.
Frank & Ronald de Boer was de beste voetballer die de wereld ooit gezien had.

Frank & Ronald Revisited
Veel leden van duo’s gaan op een kwade dag kopje onder in de illusie dat het duosucces meer te danken is aan hen dan aan hun collega. Op die dagen breekt de schaal in twee scherven waar niemand meer naar omkijkt – uitzonderingen als Paul Simon en Bassie daargelaten, vanzelfsprekend.
De dag dat Frank & Ronald de Boer uit elkaar gingen, leek het grote succes van Frank & Ronald de Boer voorgoed voorbij. Frank werd een trage veteraan in Istanbul, Ronald een gedegen clubvoetballer met knieklachten. Ze strandden uiteindelijk allebei in Qatar, en in Nederland hoorden we zelden nog iets van ze. Ja, dat het lekker weer was in Qatar, en dat sjeiks zo gek nog niet waren.

Uiteindelijk keerden ze allebei terug naar Nederland: ze wilden trainer worden. Ik zag een grandioze duorol voor ze weggelegd. Frank & Ronald de Boer revisited. Je zou de gedegen people manager hebben, de man die zo goed individueel met spelers kon werken en ze beter maken. En je zou het tactisch brein hebben, de man met het overzicht en de verrassende ingevingen.
Frank & Ronald de Boer zou de beste trainer worden die de wereld ooit had gezien.

Het liep anders.

Einde van een duo
Tijdens het programma College Tour vroeg een studente aan Frank de Boer of hij het zag zitten om trainer te zijn met z’n broer. Frank bromde er een beetje omheen en mompelde toen: “Hij had best een goede assistent van me kunnen zijn.”
Zo liggen de verhoudingen: Frank de Boer wordt door iedereen geprezen, hij is het voorbeeld van Marco van Basten, de held van Johan Derksen, de lieveling van alle voetbaljournalisten, een toekomstige trainerslegende, de man aan wie wij alle toekomstige successen van het Nederlandse voetbal zullen danken, de topcoach uit Grootebroek. Het duo is verleden tijd: Frank is in z’n eentje de beste trainer geworden die de wereld ooit zag. En Ronald? Ronald de Boer is een vriendelijke, open kerel met haarimplantaten die ooit deel uitmaakte van de beste voetballer ter wereld.