Spring naar de content

GTA V brengt 800 miljoen op: de game-industrie is booming business

Het is met 265 miljoen dollar (zo’n 200 miljoen euro) de duurste game ooit, maar druk hoeven de makers van GTA (Grand Theft Auto) V zich daar niet over te maken. In de eerste 24 uur na de lancering van de videogame bracht het spel maar liefst 800 miljoen euro op, meer dan welke andere game ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

GTA V maakt deel uit van een reeks games van producent Rockstar Games. De hele serie is een soort parodie op de Amerikaanse samenleving. Het nieuwste deel speelt zich af in Los Santos, een stad gebaseerd op Los Angeles. Uit de naam blijkt het al: het spel draait om criminaliteit. Als speler begin je onderaan de criminele ladder en kun je auto’s jattend, mensen omverrijdend en lustig om je heen schietend hogerop komen. En al mensen neerknallend kun je luisteren naar een geweldige soundtrack met bijdragen van o.a. Elton John, Snoop Lion en Rihanna.

Ondanks het tijdperk van het illegale downloaden en het omvallen van uitgevers van gamebladen gaat het de game-industrie voor de wind, en zeker Rockstar Games. Er wordt tegenwoordig zoveel geld in games gepompt dat de productie van een spel lijkt op het proces rondom het maken van een film. Ook games hebben premières, rode lopers en soms zelfs filmacteurs die een rol spelen of stemmen inspreken.

Sterker nog: de game-industrie is booming. De opbrengsten van films steken bleekjes af bij de gemiddelde opbrengst van een goedlopend videospel. De wereldwijd gepromote film The Avengers haalde in totaal 1,5 miljard dollar op, GTA V dus al 800 miljoen dollar in één dag. Uren staan mensen in de rij om vijftig euro neer te leggen voor een videospel. Een tafereel waar de film- en ook de muziekindustrie alleen maar van kunnen dromen.

Bekijk hier een eerste (satirische) recensie van GTA V:

Onderwerpen