Rechter speelt modepolitie: zwemmende moslima’s verplicht in boerkini

Marthe van Engen 24 sep 2013 Leven

Moslimleerlingen in Duitsland mogen niet worden vrijgesteld van schoolzwemmen.Deze uitspraak deden rechters in Leipzig vanwege een 13-jarig meisje dat om religieuze redenen niet naar zwemles wilde.

Het gerechtshof beperkte zich echter niet tot deze uitspraak, maar gaf en passant ook een (bindend) stijladvies: een boerkini is volgens de rechter een ‘compromis tussen de schoolplicht en de vrijheid van godsdienst’, en daarom ‘aanvaardbaar‘. Naast de modepolitie blijkt dus ook de rechterlijke macht belast met de do’s and don’ts op modegebied.

De boerkini, een lichaamsbedekkend badpak, is ook in Nederland al jaren onderwerp van gesprek. In 2008 werd een vrouw uit een zwembad in Zwolle gezet, omdat de ‘reguliere gasten’ haar verhullende zwempak ‘aanstootgevend‘ vonden. Ook initiatieven als aparte zwemuurtjes voor moslima’s zorgen al jaren voor ophef. Sander Dekker, nu staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zei in 2007 als wethouder van de gemeente Den Haag geen voorstander van die uurtjes te zijn omdat ”het beleid van de gemeente juist is om mensen via sport met elkaar in contact te laten komen. De gemeente wil mensen met elkaar, en niet langs elkaar heen laten sporten.” Ook subsidies voor gescheiden zwemuurtjes konden op de nodige kritiek rekenen uit voornamelijk VVD-hoek, wegens het integratiebelemmerende karakter van de activiteit.

Een ander bijkomend nadeel van het doelgroepzwemmen wordt echter over het hoofd gezien: is er nog wel tijd en ruimte voor ‘gewone’ mensen om te kunnen zwemmen?

Reageer op artikel:
Rechter speelt modepolitie: zwemmende moslima’s verplicht in boerkini
Sluiten