Spring naar de content

De meer dan fijne winstmarges van Apple op de iPhone 5

Steve Jobs was Apple en Apple was Steve Jobs. Dat de beste man lastig te vervangen bleek, moest voor de huidige voorman Tim Cook dan ook geen verrassing zijn. Alleen al het nieuws van Jobs’ overlijden was genoeg om het koersaandeel van Apple fors te laten dalen. Cook volgde een icoon op, wiens leven inmiddels is verfilmd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

En alsof dat niet moeilijk genoeg was, kreeg Cook ook nog eens stevige kritiek te verduren van het bestuur van Apple. Gebrek aan innovatie werd hem verweten. ‘Spuugzat’ waren ze het dat er maar mondjesmaat nieuwe producten werden ontwikkeld.

Lage productiekosten
Toch hoeven we ons ondanks de kritiek en de koersdaling om de iPhone-producent vooralsnog geen zorgen te maken. Al was het maar omdat de marges op de Apple-producten nog altijd enorm zijn. De productiekosten van de iPhone 5S en 5C blijken dusdanig laag dat een tegenvallende verkoop – waarvan bepaald geen sprake is – kan worden opgevangen. De kostprijs van de 5S bedraagt (afhankelijk van de capaciteit) tussen de 140 en 150 euro, waar dan nog zo’n zes euro aan assemblagekosten bij moeten worden opgeteld. De budgetversie 5C kan nog iets goedkoper worden gemaakt: tussen 128 en 135 euro. En wat betaalt u om u weer helemaal hip en happening te voelen? De 5S is verkrijgbaar voor 480 euro (16GB) of 628 euro (64GB), en de 5C is er vanaf 406 euro.

Hongerloontje
Dat werknemers in de Verenigde Staten een hongerloontje verdienen, dat fabrieksarbeiders in het Chinese Wuhan vorig jaar met zelfmoord dreigden als ze geen opslag kregen, en dat twaalf werknemers in Shenzhen zich in 2010 van het leven beroofden als gevolg van de zware stress op de werkvloer, neemt Apple (én de consument) op de koop toe.

De marges zorgen ervoor dat Apple voldoende geld heeft om te investeren in het innoveren van nieuwe producten. Een nieuwe Steve Jobs kunnen ze er helaas niet voor kopen.

Onderwerpen