Spring naar de content

De grootste zege van Jesus Navas

Veel mensen kennen de naam Jesus Navas, maar niet iedereen weet nog dat hij de werkelijke reden is dat het Nederlands Elftal in de verre toekomst ten onder zal gaan zonder ooit wereldkampioen te zijn geworden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Het was zijn dribbel die de houten marionetten Heitinga en Mathijsen en de slagers op noppen De Jong en Van Bommel definitief omver zou werpen. Hij was de koevoet die de Hollandse achterdeur open wrikte, het was zijn Tombaeske slalom die ervoor zorgde dat het voetbal wereldkampioen werd – en niet de sportschool.

Veel mensen kennen de naam Jesus Navas, maar weinigen zullen zich herinneren dat hij het was die de beslissende penalty in de halve Confederations Cup-finale tegen de Italianen binnenschoot.
En veel mensen kennen de naam Jesus Navas, maar slechts een enkeling is zich bewust van het feit dat hij deze zomer zijn grootste overwinning ooit boekte.

*

Jesus Navas was ziek, jaren en jaren en jaren. De diagnose: chronische heimwee en angstaanvallen. Hij kon slechts functioneren door trainingskampen consequent over te slaan. Wanneer hij langer dan twee, drie nachten elders sliep, werd hij onwel.
Het dorp waar hij in die eindeloze nachten zo hevig naar verlangde, heet Los Palacios y Villafranca.
Een naam om diep naar te verlangen.

Los Palacios y Villafranca kostte hem miljoenen: toen Jose Mourinho Jesus in 2006 naar Chelsea wilde halen om zijn rechterflank wat kleur op de wangen te geven, schudde Jesus Navas resoluut van nee. Hij bleef in Los Palacios y Villafranca.
Zijn liefde voor thuis had de vorm van een obsessie aangenomen.
Mensen in zijn omgeving gaven hem de raad in therapie te gaan.

Zijn debuut in het Spaanse elftal volgde in 2009. Jesus Navas viel in, voor Iniesta. Het was een wedstrijd van niks, toch huilden volwassen mannen na afloop tranen met tuiten.
Een halfjaar later velde hij Oranje. In Kaapstad nota bene, een plek verder dan hij ooit uit Los Palacios y Villafranca was weggeweest. Na zes weken, langer dan hij ooit gedacht had zijn dorp niet te zullen zien.

*

Sinds deze zomer woont en werkt Jesus Navas in Manchester. Tweeduizend kilometer van Los Palacios y Villafranca. Daar voetbalt hij nu in het hemelsblauw, in dienst van een getikte sjeik.
Het regent er vaak, de schemer valt er vroeger in.
Het eten is er smerig.
Er worden geen basisplaatsen meer gegarandeerd.
Gisteren nog verloor Navas met zijn nieuwe werkgever kansloos en volstrekt verdiend van Bayern München, de nieuwe standaard in het Europese clubvoetbal. Het was bijwijlen pijnlijk om te zien. Maar Jesus Navas heeft de grootste zege uit zijn leven al lang geboekt.
Die op zichzelf.