Spring naar de content

Amerikaanse shutdown: het leven gaat gewoon door

In Amerika en de rest van de wereld wordt net gedaan of de hele Amerikaanse overheid op z’n gat ligt omdat de Democraten en de Republikeinen het niet met elkaar eens kunnen worden over de begroting. Niets is minder waar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Natuurlijk, een bezoekje brengen aan het Vrijheidsbeeld of een van de talloze nationale parken die Amerika rijk is zit er even niet in. Maar voor de rest gaat het leven gewoon door voor de Amerikanen. Een top-3 van Amerikaanse overheidsonderdelen waar stug wordt doorgewerkt, ondanks de shutdown.

1. NASA stopt heus niet met missie naar Mars
Ja, de NASA kondigde een paar dagen geleden aan te stoppen met Twitter en een aantal andere activiteiten (zoals de website). En ja, dat doet ruimteliefhebbers pijn. Maar nee, de ruimtemissie naar Mars heeft er niet onder te lijden. Door de shutdown dreigde het even mis te gaan met de 671 miljoen dollar kostende missie, maar uitstel zou veel meer geld vergen. De NASA heeft daarom voor een uitzondering gezorgd, waardoor de Maven-sonde zonder problemen naar Mars kan afreizen. Gelukkig maar.

2. Bellen voor Obamacare kan nog steeds
De Republikenen hadden gehoopt dat Obamacare op z’n minst zou kunnen worden uitgesteld door een deal met president Barack Obama om de shutdown te vermijden. Dat is mislukt. Obama heeft het Amerikaanse volk beloofd de invoering van Obamacare door te zetten, ondanks het verzet en de shutdown. En dus kunnen Amerikanen die een zorgverzekering nodig hebben bellen naar een speciaal ingesteld telefoonnummer. Niet zomaar een telefoonnummer trouwens, maar: 1-800-FUCKYO. Echt waar, we maken geen grap.

3. Obama kan blijven relaxen in Camp David
Toeristen hebben op dit moment niet zoveel te doen door de tijdelijke sluiting van veel overheidsdiensten. President Obama daarentegen kan nog steeds relaxen op Camp David en bijvoorbeeld gaan golfen, bowlen, schieten of lekker badderen. O ja, en paardrijden kan hij er ook. Wat een luxe. Waarom Camp David nog steeds open is? Dat komt doordat het buitenverblijf van de president wordt gerund door het ministerie van Defensie, en diensten van Defensie hoeven tijdens de shutdown niet bang te zijn voor sluiting. Dat heeft Obama mooi geregeld.