Spring naar de content

Baby baby hold me: de zingende zus van Cristiano Ronaldo

Dames en heren. Voor de nieuwe, ijzersterke toevoeging aan de reeks Minder Begaafde Familieleden Die Ook Een Graantje Meepikken: maak kennis met Katia Aveiro. De zingende zus van Cristiano Ronaldo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Katia werd geboren in 1977, in Ciudad Santo Antonio-Funchal. Madeira. Half juli bracht ze haar belangrijkste werk tot dan toe uit. De even aanstekelijke als gevoelige zomerhit Boom sem parar. De clip is inmiddels ruim 1,8 miljoen keer bekeken op YouTube.

Schindler’s List
De openingsscene is een subtiele verwijzing naar Schindler’s List. We zien Katia in slow motion over een winderig strand lopen. Net als in de klassieke concentratiekampscène uit Spielbergs meesterwerk is het hele shot in zwart-wit – het hele shot behalve één kledingstuk. Katia’s wapperende roze gewaad. We horen alleen het ruisen van de wind. Dan beginnen de vocalen.

Katia zingt – stem licht vervormd – over een hartstochtelijke liefde, terwijl ze verleidelijke poses aanneemt, die in de meeste clips voorbehouden zijn aan iets minder omvangrijke danseressen. Cristiano’s liefde voor het krachthonk zit niet in de familie, vermoeden we. Geeft helemaal niks.

Boem boem boem boem
Net als haar jongere broer is Katia meertalig: ze zingt zowel in het Portugees als in het Engels (variaties op de zin: “Baby love me, baby baby hold me, baby baby, oh oh oh”). De Portugese kernzin van het lied luidt, in vertaling: “Mijn hart slaat boem boem boem boem zonder te stoppen.”

Beelden van het strand (bij daglicht en zonsondergang) en van een dansende menigte in een club wisselen elkaar af. Er is nog een tweede verhaallijn, een subplot: een zoenende man en een vrouw op het strand. Katia? Moeilijk te zeggen. We zien ze vooral in silhouet.

Derde verhaallijn
Halverwege wordt er een derde verhaallijn geïntroduceerd: een man die uit een auto zonder dak stapt. Cristiano!, is de eerste associatie. Die blijkt onjuist, en dat is maar goed ook, want de man begint al snel te vozen met Katia. Is dit dan de naamloze geliefde die Katia bezingt? De man van het strand? Zoekt Katia in haar geliefden een substituut voor haar broer? Zoals bij alle grote kunst, blijft de toeschouwer met vragen achter.

Tweede Divisie
Katia’s talent is ook door de pers opgemerkt. In een diepte-interview in de Spaanse sportkrant Marca omschrijft Katia haar stem als ‘volwassen, diep en zelfverzekerd’. Als zangeres speelt ze ergens in de Tweede Divisie, zegt ze, maar ze is voorbereid op een promotie.

Een van haar dromen is een concert op haar geboortegrond (haar ‘tierra’). “U kunt aan uw broers vragen of ze de koortjes verzorgen,” suggereert de interviewster. Katia zegt dat ze het zal proberen.

Cristiano als achtergrondzanger
En plots begin je het te begrijpen: die hele voetbalcarrière was natuurlijk een mooi opstapje, een middel om op dit punt uit te komen. Cristiano als achtergrondzanger en –danser van zomerhits.

“Dingen gebeuren niet per toeval in het leven,” zegt Katia. “Het is het lot, en ik geloof dat ik het verdien.”
Zo is het. Boem boem boem boem zonder te stoppen.