Spring naar de content

Krol stapt op

Bondscoach Ruud Krol van Tunesië legt zijn functie als bondstrainer van het Noord-Afrikaanse land per direct neer. Dat heeft Krol in een schriftelijke verklaring laten weten.Het opstappen van Krol kwam nadat HP/De Tijd gister naar buiten bracht dat hij als aanvoerder van het Nederlands elftal in de jaren zeventig jarenlang zijn taken als captain heeft ontdoken. Dat blijkt uit onderzoek van HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Heart and kidneys
“Ik ben een voetbaldier in hart en nieren,” schrijft Krol vrijdagmiddag in de verklaring waarin hij zijn aftreden aankondigt. “Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Na de publicatie in HP/De Tijd is het voor mij onmogelijk door te gaan als bondscoach. Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen. Maar de strijd gaat door. Het is nu aan anderen.”

(In de originele, Engelstalige versie van de verklaring stond het volgende: “I am a football animal in heart and kidneys. My battle is battled, my enemies have won. After the publication in HP/The Time it is for me impossibul to continue as a coach. I can’t do anything else then to put my function down. But the battle continues. It is now on the others.” Vertaling: Cindy Slager – Huddlestone).

Het artikel in HP/De Tijd onthulde dat Krol in zijn tijd als aanvoerder van Oranje onder meer jarenlang anderen de waszak mee naar huis liet nemen. Een anonieme bron uit Barcelona beweert zelfs: “In die tijd veegden we altijd zelf de kleedkamervloer effe aan. Ieder op z’n beurt. Na de WK-finale heb ik nog bijna drie kwartier met die zwabber in m’n handen gestaan, omdat iedereen naar die naakte meisjes in dat zwembad was. Maar Ruud heeft nooit een keer gezwabberd. Dat was logisch, in die tijd.”

Vaantjes
Voor de buitenwacht was Krol jarenlang een uitstekende aanvoerder, een leider van Ajax en Oranje, die onder meer de toss deed en vaantjes uitwisselde met tegenstanders uit de hele wereld.
“Dank je de koekoek,” aldus een andere anonieme bron, die jarenlang naast Krol in de verdediging stond, “Die vaantjes regelde ik altijd. We drukten ze voor de wedstrijd in z’n handen, dan kreeg-ie een ander vaantje en dan bracht ik dat weer naar de kant.” Ook van de toss – een wezenlijk onderdeel van het aanvoerderschap – zou Krol zich al die tijd nogal makkelijk hebben afgemaakt. “Soms ging-ie er geeneens bij staan,” aldus een andere bron. Hij zei altijd in de spelerstunnel al: “Munt. En als ik win, mogen zij aftrappen.” Die gemakzucht… Gek werden we ervan. Maar niemand zei iets: we hadden allemaal zo’n formuliertje ondertekend, een ‘geheimhoudingsverklaring’. Ja, Michels ook ja.”

Wim Suurbier, jarenlang Krols rechterhand en geestelijk vader van het duo Snabbel & Babbel, reageert geschokt op de onthullingen in HP: “Daar zakt me broek van van me togus, wil je dat geloven? Tunesië, zeg je?”