Spring naar de content

Poolse bisschop: pedofilie wordt veroorzaakt door scheidingen

De nieuwste rel in de katholieke kerk is veroorzaakt door de Poolse bisschop Józef Michalik. De hoogste katholieke geestelijke in Polen heeft verkondigd dat ouders medeverantwoordelijk zijn voor pedofilie. Kinderen van gescheiden ouders vallen gemakkelijker ten prooi aan pedofilie, stelt hij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Kinderen van gescheiden ouders zijn op zoek naar liefde, ze zijn kwetsbaar. En juist dan komt seksueel misbruik veel voor. De bisschop vindt pedofilie uiteraard onacceptabel, maar vindt dat er verder moet worden gekeken dan tot nu is gedaan. Naar de ouders dus.

De Poolse katholieke kerk wordt momenteel geconfronteerd met een toenemend aantal beschuldigingen van seksueel misbruik. Volgens de bisschop hadden veel van deze gevallen kunnen worden voorkomen als de ouders een gezonde relatie hadden gehad.

Controversieel? Beetje maar. Onhandig zijn de uitspraken zeker. Overigens heeft Michalik alles alweer teruggetrokken. Hij zou zich hebben versproken en heeft zijn excuses aangeboden. Even biechten en het is allemaal weer vergeven.