Spring naar de content

Vrouwen met stress? Onbetrouwbaar en incompetent

Voor dames die op zoek zijn naar een nieuwe baan, een leuke vent of een lening bij de bank: NIET STRESSEN. De geur die hierbij vrijkomt, doet u namelijk onbetrouwbaar en incompetent overkomen, zo is uit recent onderzoek gebleken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

De geur van stress blijkt wezenlijk te verschillen van die van zweet dat vrijkomt door sporten of omgevingswarmte, blijkt uit de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. “De eerste twee worden geproduceerd door de uitscheiding van de exocriene zweetklieren, terwijl stresszweet geproduceerd wordt door zowel de exocriene als de apocriene zweetklieren. Als dat zweet zich mengt met de bacteriën op de huid, ontstaat er een onderscheidende vieze geur”, concludeerde expert Susan Biehle-Hulette en haar team.

De impact van ‘angstzweet’ op onze emotionele toestand en hersenactiviteit werd al eerder onderzocht, maar dit is de eerste keer dat de invloed op de sociale perceptie werd bestudeerd. Het onderzoeksteam nam stalen van de drie verschillende types zweet van 44 vrouwelijke proefpersonen. Die stalen, waarvan er een paar werden besprenkeld met deodorant, werden vervolgens gebruikt om de invloed van zweet na te gaan op de percepties van anderen.
Aan 120 mannen en vrouwen werden video’s getoond van de proefpersonen terwijl ze alledaagse taken uitvoerden, zoals kantoorwerk, huishouden en zorgen voor de kinderen. Alle mannen en vrouwen die tijdens het kijken het behandelde zweet roken, beschouwden de vrouwen als meer betrouwbaar, competent en met meer zelfvertrouwen.

Als ze echter geconfronteerd werden met het onbehandelde zweet, bestempelden ze de proefpersoon als gestrest. Meer nog: de mannelijke deelnemers beschouwden de vrouwen in de video’s zelfs als minder competent, betrouwbaar en met minder zelfvertrouwen als ze het stresszweet roken. Dit wetende maakt de druk om VOORAL NIET TE STRESSEN in belangrijke situaties wellicht nog groter. En hoe hoger die druk, des te meer stress het u waarschijnlijk oplevert, des te meer u zweet en des te onbetrouwbaarder u overkomt.
Leuk onderzoek dus, maar we schieten er weinig mee op.