Spring naar de content

Lonely Planet tipt: dierentuin vol Libische vluchtelingen

Volgens de Lonely Planet is het een van de highlights van Tripoli. De dierentuin van de Libische hoofdstad is volgens de bijbel onder de reisboeken een goedverzorgd en ruim opgezet park, waar onder andere olifanten, leeuwen, apen en gazellen te zien zijn. Sinds kort heeft de dierentuin ook andere bewoners: De Libische autoriteiten vangen Afrikaanse migranten op in de dierentuin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Niet dat Libië geen vluchtelingencentra heeft. Het land telt er maar liefst 22, maar die zitten al tijden overvol. Libië is een populair vertrekpunt voor Afrikaanse vluchtelingen op doortocht naar Europa. Maar ook in het Noord-Afrikaanse land hebben de migranten de status ‘illegaal’. Volgens een rapport van Amnesty International van afgelopen juni zijn de omstandigheden van de vluchtelingen in Libië bijzonder slecht. Zo zou er in de vluchtelingencentra gefolterd worden, zijn er bijna geen medische voorzieningen en is de hygiëne slecht.

5000 mensen in de dierentuin
Per dag worden er ongeveer 50 nieuwe migranten naar de dierentuin van Tripoli gebracht, zo meldt de Lybia Herald. Volgens de bewakers van het geïmproviseerde vluchtelingencentrum verblijven de gelukszoekers er niet langer dan 72 uur, maar de toevoer van migranten lijkt niet te stoppen. ‘We brengen er 10 weg en er komen er 100 terug,’ zegt een van de bewakers. In totaal zouden al meer dan 5000 mensen in de dierentuin vastgezet zijn.

Gesloten voor bezoek
De vluchtelingen verblijven in ruimtes aan de rand van de dierentuin. Die ruimtes zijn sober ingericht en voorzien van tralies. De tijdelijke bewoners krijgen een matras en de cellen zijn voorzien van toiletten. Toch is de dierentuin geen gevangenis volgens de autoriteiten. ‘Het is een tijdelijke verblijfplaats’, zegt een van de bewakers.

Sinds de revolutie in Libië is de dierentuin overigens gesloten voor publiek, maar de dieren lopen er nog wel rond.