Spring naar de content

Amerikaanse parlement: wie heeft de grootste?

Als in het algemeen geïnteresseerde, maar zeker ook als belegger, probeer ik het gedoe in de Verenigde Staten een beetje bij te houden. In zwakke momenten zou je dan zomaar het Nederlandse politieke systeem gaan waarderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Teruggebracht naar de essentie is het spel in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat overzee vooral vanuit cultureel-antropologisch gezichtspunt interessant. Wie als kind klassieken heeft gelezen als De negerhut van oom Tom, Davy Crockett en Billy the Kid, heeft ook vandaag nog veel aanknopingspunten.

Er zit een neger – en misschien zelfs wel een moslim – in het Witte Huis en dat is de ogen van heel veel aanhangers van de Tea Party sowieso een gotspe. Ophangen doen we ze niet meer. Het zijn alleen maar nette mensen, daar bij die Republikeinen.

Het valt me op dat het in deze fase nog alleen maar om mannen gaat, hoewel er af en toe nog wel een vrouwenhoofd de kop wil opsteken. Maar de suggesties uit die hoek raken al snel ondergesneeuwd in wat alle kenmerken van een 21ste-eeuwse versie van de Gunfight at the O.K. Corral heeft. Het gevecht duurt tegenwoordig wel veel langer dan de pakweg dertig seconden van destijds, maar dat komt doordat er niet meer geschoten mag worden.

Overigens hadden we het een beetje kunnen zien aankomen, want alleen al dit jaar kwamen er in de VS twee films uit waarin het Witte Huis door terroristen onder vuur wordt genomen en zelfs veroverd. Het kan niet anders dan dat dat bosjes Republikeinen heeft geïnspireerd tot wat zich nu afspeelt. U zult het wel begrepen hebben: ik zit wat meer in het Democratische kamp.

Maar als belegger wil ik wel dat het als de sodeju wordt opgelost, allemaal. We kunnen ons geen tweede Lehman Brothers permitteren. Dit zou nog aanzienlijk groter kunnen worden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter