Spring naar de content

Lingo: van oerdegelijke kennisquiz naar ordinaire stuntshow

De tijd dat een keurige Robert ten Brink of François Boulangé zonder gekkigheid en tierelantijntjes de kandidaten van Lingo vertelde dat ze een bal mochten pakken, en dat geletterde grijsaarden na afloop rustig uitlegden dat ze met de opbrengst een weekje naar Schiermonnikoog zouden gaan, ligt inmiddels ver achter ons. Lingo is verworden tot een ordinaire sensatieshow met barbaars geschreeuw, cumshots en de laatste noviteit: naakte deelnemers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

In het kader van Nationale Nudistendag (1 juni) zijn er voor het eerst naakte kandidaten te zien zijn in de uitzending van de spelshow. Het zal hilarisch worden, er zullen veel mensen kijken. En we kijken er eigenlijk ook niet meer van op. Het degelijke polderprogramma waar een stel ouderen letters opdreunde was een uniek stukje Nederlandse oersaaie televisiecultuur. Lingo bracht rust op je beeldscherm.

Dat veranderde. Nadat premier Balkenende zich over het programma moest ontfermen omdat het bijna van de buis was verdwenen, zette de spelshow in op verjonging en stond de ooit zo degelijke televisieshow plotseling garant voor spektakel. Kandidaten staan niet meer stijf achter hun desk terwijl de bloemkoollucht je neusgaten vult, maar ze demonstreren geforceerd en ongemakkelijk hun eventuele dansskills voordat de show begint.

Met de toegevoegde snelheid in de show werden de kandidaten niet alleen jonger, maar ook steeds gekker. Niet alleen is er een heel peloton bekende Nederlanders aan het ballen graaien geslagen, veel kandidaten namen sarcastisch deel aan de show, met opzettelijk slecht spel, en er waren talloze specials zoals een aflevering straattaal en een met dronken carnavalsprinsen. De lijst met ‘gekke koppels’ die het programma de kijker voorschotelde was schier oneindig.

Vijf spraakmakende afleveringen van Lingo door de jaren heen

Onderwerpen