Spring naar de content

JFK’s hersenen en andere opmerkelijke verhalen over beroemde lichaamsdelen

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het mysterie rondom de dood van John F. Kennedy. Volgens James Swanson, auteur van het boek End of Days: The Assassination of John F. Kennedy, zijn de hersenen van de vermoorde president door diens broer Robert gestolen. Tijdens de lijkschouwing werden de hersenen van JFK in een metalen bakje met schroefdop gelegd, waarna ze door de Secret Service werden opgeslagen. Drie jaar later bleken de hersenen en nog wat andere medische bewijsstukken te zijn verdwenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Sindsdien gaan de wildste geruchten. Zo zouden de hersenen zijn ontvreemd omdat aan de hand daarvan kon worden aangetoond dat JFK van voren in het hoofd werd geschoten en niet, zoals de officiële lezing luidt, van achteren. Swanson komt nu met de stelling dat Robert de hersenen van zijn broer heeft verdonkeremaand om diens medicijngebruik te verdoezelen.

Het is niet de eerste keer dat er vreemde dingen gebeuren met onderdelen van dode beroemdheden. Hier wat opmerkelijke gevallen:

De hersenen van Einstein
6913291631_09a7afd252_b

Einstein wilde zijn lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Klein probleempje: hij liet dat nooit vastleggen. Na zijn dood besloot zijn familie hem te laten cremeren. Thomas Harvey, de patholoog die de autopsie verrichtte, vond dat geen goed idee. Hij verwijderde Einsteins brein en besloot de familie daar later van op de hoogte te brengen. Ruim dertig jaar lagen de hersenen van de grote geleerde bij Harvey thuis in twee weckpotten. Tot ontzetting van Einsteins nabestaanden – toen die daar eindelijk achter kwamen. Toch gingen ze er uiteindelijk mee akkoord dat het brein werd onderzocht, waarvoor het in 240 plakjes werd gesneden. Sommige daarvan zijn nog steeds te vinden in het medisch centrum van Princeton University in Boston.

Napoleons penis 

6021560139_a173121ff0_b

De dag nadat Napoleon Bonaparte het loodje had gelegd, werd zijn lichaam onderzocht, naar verluidt in het bijzijn van een zekere kapelaan Ange Vignali, die een souvenir mee naar huis zou hebben genomen. In 1916, bijna honderd jaar na Napoleons dood, deden Vignali’s erfgenamen een verzameling aan hem toegeschreven voorwerpen van de hand, waaronder – volgens de Vignali/s – ook de keizerlijke penis. Of dat waar is, valt niet met zekerheid te zeggen. Op dit moment is een Amerikaanse uroloog de trotse bezitter van de keizerlijke fallus.

De linkerhand van Sint Franciscus Xaverius

5227933679_a27a3bedf5_b

In het begin van de 16de eeuw werd Franciscus Xaverius door de Portugese koning naar Azië gestuurd om zo veel mogelijk zieltjes te winnen voor het Christendom. Daar bleek hij best goed in. Hij werd immens populair, en dat bleef hij ook na zijn dood. Er was dan ook veel belangstelling voor stukjes van zijn lichaam, bij wijze van relikwie, en zijn resten werden dan ook herhaaldelijk opgegraven en geplunderd. Over de hele wereld zijn al dan niet authentieke stukjes van Franciscus Xaverius te vinden. De ene helft van zijn linkerhand ligt in het Indiase Cochin, de andere helft in het Maleisische Malakka. Een van zijn armen wordt bewaard in Rome, en tal van landen beweren zijn inwendige organen in bezit te hebben. O, en de rest van zijn resten ligt in Goa. Letterlijk dus wereldwijd verspreid.