Spring naar de content

Vrouwen, stop met de pil. Gebruik een condoom!

Niet achttien, maar zevenentwintig jonge vrouwen zouden inmiddels overleden zijn door gebruik van de Diane-35 pil. Dit onthult Zembla vanavond. Diane-35 is een anticonceptiemiddel dat relatief veel hormoon bevat, en eigenlijk alleen mag worden voorgeschreven worden bij acne, lichte overbeharing of een vette huid. Aandoeningen die vaak al verminderen bij gebruik van lichtere anticonceptiemiddelen. Waarvan je níet de pijp uitgaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Angst
Maar zelfs dan: waarom überhaupt hormonen slikken? Toegegeven, niemand heeft graag een glimmend puisterig gezicht, met een snor. Laat staan met een baby erbij.
Al sinds ik kind ben, vrees ik het moment dat ik een kind moet baren. En zal moeten houden. Ik ben bang voor de pijn van de bevalling, de slapeloze nachten als die baby er eenmaal is, voor schoonouders die het kind uit hun handen laten vallen, dode hoeken van vrachtauto’s waarin mijn kinderen met hun driewielers zullen verdwijnen, gemene vriendinnetjes, loverboys, te weinig Tindermatches en het zwarte wereldbeeld dat ze van hun moeder zullen erven.
Is het leven het waard om door te geven? Geen idee. Maar hormonale anticonceptie! Wat een achterhaald idee. Laat vrouwen eens een tijdje stoppen en zie wat er kan gebeuren.

Veranderingen
In mijn directe omgeving nam ik het volgende waar: de vriendin die we altijd benijdden om haar grote borsten, had opeens geen grote borsten meer. De vriendin die we altijd uitlachten om haar zogenaamde neukteugels was deze ook opeens kwijt. De werkeloze vriendin met vreetkicks werd na het stoppen van de pil eerder anorectisch dan boulimisch, kreeg het karakter van een doorzetter en had binnen no time een baan. De hysterische bordelinevriendin was opeens de kalmte zelf.
Ik schrok van deze grote veranderingen. Niemand raakte zwanger. Daarvoor was hun leefstijl te ongezond. Het zaad van hun vangsten om dezelfde reden te zwak. Het is de kamikazemethode die ik niet aanraad thuis te proberen. Maar onveilig vrijen, waar heel Amsterdam aan lijkt te doen, waarom is dat nog geen taboe?

Het vrolijke alternatief
Laten we weer condooms gebruiken. En ze ouderwets ‘kapotjes’ noemen. “Ik vrij veilig of ik vrij niet,” zeiden ze in de nineties. Dan maar niet, dacht ik toen, herinner ik me.
Als kind vond ik condooms iets goors hebben. Ik weet niet waarom. Dit is ook de plaats niet om freudiaans te associëren op zoek naar een antwoord, dus genoeg daarover. Maar condooms dus. Ze bestaan in smaken, aparte maten, met ribbels en met spul erop dat voelt als Vicks Vaporub. Er gaat een wereld voor je open.

En die vette huid, snor en puisten? Weg laten laseren. Dat is iets nieuws. En het kost veel. Maar het kost je niet je leven.