Spring naar de content

Zelf Zlatan Worden – een cursus in vier stappen

Zat u gisteravond ook naar de televisie te kijken, zag u Zlatan het ene briljante doelpunt na het andere maken en dacht u toen: dat zou ik ook wel willen? Maar daar ben ik natuurlijk veel te oud/ te slecht/ te weinig atletisch/ te niet-geniaal/ te aderverkalkt/ te aan de bank gekluisterd/ te knap /te weinig Zweeds voor…
Tot nu! Want ook u kunt Zlatan worden! In vier eenvoudige goals transformeert Zelf Zlatan Worden BV u van uw gemiddelde, beheerste en volkomen oninteressante zelf tot een onuitstaanbare Zweedse gek.*

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Goal 1
Wanneer de rechtsback de bal heeft, jogt u schijnbaar ongeïnteresseerd naar het vijandelijke doel. Uw tegenstander ziet u lopen, denkt: daar heb ik niets van te duchten, en concentreert zich verder op de bal. Op dat moment holt u van uw tegenstander vandaan, ‘uit zijn rug’, zoals wanneer u een vervelende kennis op straat vermijdt door achter hem langs een zijstraatje in te slaan.
De voorzet van de rechtsback.
U sprint naar voren, naar het doel, want daar moet u uiteindelijk toch naar toe.
De bal rolt als het ware voor uw voeten en is zo hard dat uw lichaam nog slechts een band van het biljart is: de bal devieert via uw voeten in het doel.
(Van een keeper is in deze eerste basisstap nog geen sprake, maar u hebt er toch maar mooi alvast eentje in geprikt).
Juich beheerst.

Goal 2
We maken het een stapje moeilijker.
De bal is wederom bij de rechtsback. Ditmaal zal uw tegenstander verwachten dat u schijnbaar ongeïnteresseerd uit zijn rug wegrent en zal hij dit vermoedelijk trachten te verhinderen. Tijd voor Plan B: u rent hem eenvoudig voorbij, alsof u een bus probeert te halen die eigenlijk al weggereden is.
Houd uzelf kortom niet in.
De voorzet van de rechtsback.
Nu is het uitsluitend van richting veranderen van de bal niet voldoende; u zult iets met uw voeten moeten ondernemen. Dit is wat u doet:
Zet uw linkerbeen iets te veel vooruit. Laat de bal voorbij rollen. Sla uw rechterbeen nu krachtig opzij. Denk aan een zijwaartse danspas waaraan slechts één van uw benen meedoet.
Zorg dat in elk geval een deel van de voet de bal in het voorbijgaan stevig raakt. (Pas op, dit vergt timing, oefent u dit gerust eens in tuin of huiskamer).
U heeft zojuist een briljant doelpunt gemaakt.
Juich iets uitgelatener, maar houd maat.

Goal 3
En weer ietsje moeilijker.
De bal komt nu van een tegenstander, wat betekent dat het niet de bedoeling was dat hij bij u zou belanden. Dit maakt het extra lastig.
De bal stuitert in een niemandsland. De afstand tot het doel is zo’n dertig meter.
Dat is ver, maar u heeft in onze cursus al het nodige geleerd: laat u dus niet afschrikken.
U loopt op de bal af, verhoog uw tempo steeds een beetje meer, zoals wanneer u een gewonde kat op straat de genadetrap gaat verkopen (of een vergelijkbare situatie).
Zet uw wreef zo hard als mogelijk tegen de bal. Dit doet geen zeer.
Zwiep uw been goed mee naar voren, wijs de bal maar na.
U zult zien: de bal verdwijnt als vanzelf keihard in het doel van de tegenstander, net onder de plaats waar paal en lat elkaar ontmoeten.
Steekt u nu gerust twee armen in de lucht: u heeft uzelf overtroffen.

Goal 4
Kunt u na al dat geniaal geweld ook nog wel een ‘gewoon’ doelpunt maken? We zullen zien.
U staat voor de verandering zelf eens op rechts. De bal wordt u hoog toegespeeld. Schrik niet: u heeft toch een hoofd? Gebruik het dan ook.
Ren nu op uw gemak – maar niet langzaam – naar het doel, zoals wanneer u achter een weggewaaid ijsjespapiertje zou aanrennen.
De bal wijst u de weg.
Op een gegeven moment zult u merken dat een tegenstander u inhaalt en u de bal probeert te ontfutselen. Maar u bent Zlatan en u bent geniaal – laat u zulks gebeuren?
Neen.
U schiet.
(Is dat niet te ver? Is de hoek niet te lastig? Neen.)
U heeft – natuurlijk – op de binnenkant van de verste paal gemikt. Dus zo scoort u ook.
Juich niet: u heeft ze al mooier gemaakt. Neem wel felicitaties in ontvangst, want u blijft een heer, al ziet u er misschien niet zo uit.

Volg dit stappenplan precies zoals aangegeven. U wordt vanzelf een Zlatan.

* Zelf Zlatan Worden BV is niet aansprakelijk voor fysieke en/of geestelijke ongemakken die zich voordoen bij het doorlopen van dit stappenplan, voor u of voor uw omgeving.