Spring naar de content

Zwarte Piet? Halloween is pas écht een fout feest

Nog steeds ophef aan het maken over Zwarte Piet? Oud nieuws! De protesten tegen een ander kinderfeest zijn inmiddels in volle gang. Halloween is namelijk pas écht een verkeerd feest. Waar zijn de VN als het echt nodig is?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Verkleedpartijtjes en snoep lijken misschien leuk, maar kinderen worden er depressief en angstig van, en Halloween ademt bovendien de atmosfeer van dood. Althans volgens Harry Scheermeijer, voorganger van de Evangelie Gemeente Flakkee. Hij heeft geen goed woord over voor het vanuit Amerika overgewaaide griezelfeest. Halloween is een fout feest waar mensen zich niet mee bezig zouden moeten houden, zo vertelt hij aan RTV Rijnmond. “Halloween is gevaarlijk, want vanuit christelijk perspectief heeft het te maken met de dood, demonen, geesten en heksen. Doden worden opgeroepen en begeven zich onder de levenden. En dat is een gebied waar kinderen zich verre van moeten houden,” aldus Scheermeijer.

AMSTERDAM-HALLOWEEN-ZOMBIEWALKDe kinderen zijn zich niet bewust van wat ze eigenlijk doen als ze Halloween vieren. Worden ze volgens sommigen door Sinterklaas en Zwarte Piet al rijp gemaakt voor racisme, als we Scheermeijer mogen geloven is Halloween nog erger, doordat het kinderen met snoep enthousiast maakt voor dood, hekserij, negatieve spreuken en vervloekingen. En dat zijn dingen waar de Bijbel tegen waarschuwt. Volgens Scheermeijer lijden inmiddels veel kinderen aan angstdromen en slapeloze nachten. De voorganger roept ouders daarom middels een folderactie op om hun kinderen niet mee te laten doen aan het vermaledijde feest.

En als we iets hebben geleerd van een eerdere discussie over een bepaald kinderfeest, dan is het wel dat iedereen recht heeft om bezwaar te maken. Het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat als Sinterklaas wordt afgeschaft, Halloween straks ook aan de beurt is. Trouwens: als we het feest eens nader onder de loep nemen, blijkt dat er ook bij Halloween zo nu en dan sprake is van racisme! Afschaffen dus. Nu maar wachten tot we Scheermeijer bij Pauw & Witteman zien aanschuiven om de discussie verder aan te zwengelen.

Onderwerpen