Spring naar de content

Hyves is dood: leve Hyves!

Milde paniek onder tieners, lichte weemoed onder twintigers: Hyves maakte vandaag bekend ermee op te houden. Het sociale netwerk waar het in Nederland allemaal mee begon, wordt omgevormd tot ‘games netwerk’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Binnen een jaar na de oprichting in 2004 had Hyves meer dan tien miljoen gebruikers. In 2007 was Hyves.nl de meest populaire website van Nederland: wie niet op Hyves ‘zat’ bestond niet. Op Hyves sprak je je vrienden, plaatste je hele fotoalbums van avondjes stappen, deelde je ‘respect’ uit op de foto’s van je potentiële vlam en op den duur ‘krabbelde’ je er zelfs je oma.

Maar toen kwam Facebook en werd het stiller en stiller op menig Hyvesprofiel. Eerst vertrokken de mensen met buitenlandse vrienden of collega’s: Facebook was internationaal, in tegenstelling tot het oer-Hollandse Hyves. Kinderen jonger dan dertien bleven Hyves wel trouw: zij kunnen geen profiel aanmaken op Facebook. Op dit moment heeft Hyves daarom nog zo’n 2,1 miljoen actieve gebruikers.

Zij spelen daar nu vooral spelletjes. Geloof het of niet: in 2012 werd het voormalig sociaal netwerk nog uitgeroepen tot populairste Nederlandse site in de categorie ‘gaming’. Bezoekers besteden volgens Hyves ook nu al zo’n zeventig procent van hun tijd aan het spelen van spelletjes. Daarom (én omdat de site eigenaar TMG miljoenen kost…) wordt de site omgebouwd tot game community.

De enkeling die zijn nostalgische foto’s (klassenfeestjes, schoolreizen, oude liefdes, jeugdfoto’s) nog wil redden kan dat doen tot december 2013. Daarna is het klaar met Hyves-zoals-we-het-kennen.

Dat betekent ook dat er een einde komt aan een aantal onvergetelijke groepen. Het legendarische ‘Eitje bakken in je onderbroek’ blijkt al een stille dood gestorven te zijn: de groep telt nog maar 49 leden. Andere drukbevolkte groepen hebben ook nu nog duizenden leden.

A trip down memory lane.

De oprichting van deze groep (2007) moet bij menig amateur-kleptomaan een geruststellend gevoel hebben veroorzaakt: iederéén bleek de kleine potloodjes bij de Ikea mee te nemen in plaats van na gebruik terug te leggen.

 

Hyves4

 

Geen groep was ooit zo emancipatoir voor het niet zo netjes gekleed gaan als de chill-broek-Hyve. De ode aan de joggingbroek bestaat sinds 2005 en zal dit jaar nog aan zijn einde komen.

hyves2

 

‘Wat kijk je boos’ bleek een nogal veelgebezigde uitspraak te zijn: deze groep bewees maar eens dat eigenlijk álle mensen van nature boos kijken.

hyves1

 

Onderwerpen