Spring naar de content

‘Onislamitisch’ standbeeld van Zinédine Zidane verwijderd in Qatar

Een metershoog beeld van voetballer Zinédine Zidane is deze week – een maand nadat het is neergezet – verwijderd van de boulevard in Doha (Qatar). Hoewel de Franse voetballer van Algerijnse afkomst razend populair is in de oliestaat, die het WK voetbal in 2022 organiseert, werd het beeld gezien als onislamitisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Het vijf meter hoge beeld toonde een pijnlijk moment uit de carrière van de Fransman. In de WK-finale van 2006 tegen Italië deelde de voetballer een kopstoot uit aan tegenstander Marco Materazzi, waarna hij een rode kaart kreeg. De kopstoot was tevens het einde van de carrière van Zidane.

Het beeld was aangekocht door de Qataarse Dienst voor Musea om de voetbalcultuur in het land te stimuleren. De larger than life-kopstoot stond te koop omdat ook in Parijs, waar het kunstwerk voor het Parijse Centre Pompidou te bewonderen was, de kritiek niet van de lucht was: het beeld zou de sportieve waarden niet bepaald bevorderen.

En dus verscheen ‘de kopstoot’ van de Algerijnse kunstenaar Adel Abdessemed een maand geleden in Doha. Maar ook hier werd het beeld geen succes. Een maand geleden nog dacht de Dienst voor Musea dat het kunstwerk een toeristische trekpleister kon worden als ‘eerbetoon aan het menselijk tekort’. Maar in plaats daarvan regende het klachten.

De officiële reden van de verwijdering van het beeld is niet bekendgemaakt, maar zeker is wel dat conservatieve gelovigen er aanstoot aan namen. Zo vonden ze dat Zidane’s kopstoot geweld verheerlijkt. Bovendien zou het afbeelden van personen per definitie onislamitisch zijn, omdat het verafgoding zou uitlokken.

Waar Zidane’s gewraakte kopstoot nu terechtkomt, is vooralsnog onbekend.