Spring naar de content

De Jan Nagel-praktijken bij 50Plus

Wordt Jan Nagel weer de baas van 50Plus? Kan hij morgen tijdens het congres genoeg leden achter zich krijgen om de machtsstrijd binnen de partij te kunnen bezweren? Waarschijnlijk niet, want hij betrekt de ene na de andere gelukszoeker bij de partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Het gaat niet zo goed met de populistische ouderenpartij 50Plus. Een maand geleden stond de partij op meer dan tien zetels in de peilingen. Nu zijn er daar nog slechts vier van over in de meest recente peiling van De Hond. Dat is niet zo gek, want er is nogal wat aan de hand bij de partij van Jan Nagel.

De ‘bekende’ fractievoorzitter Henk Krol is vertrokken nadat bekend werd dat hij had gesjoemeld met de afdracht van pensioenpremies, er is een interne machtsstrijd gaande wie de nieuwe partijvoorzitter wordt (Nagel zelf of iemand uit de tegenbeweging), leden starten eigen partijen op, en er zijn steeds meer gelukszoekers die zich aangetrokken voelen tot 50Plus.

Dirk Scheringa bijvoorbeeld, bekend van de failliete DSB Bank, is een van de kandidaten voor het nieuwe partijbestuur dat morgen wordt verkozen. En Toine Manders, lijsttrekker voor 50Plus voor de Europese verkiezingen, zat 14 jaar voor de VVD in het Europees parlement maar zegde kort geleden zijn lidmaatschap op om over te stappen naar Jan Nagels partij.

Eén probleempje: de licht opportunistische Manders blijkt betrokken bij dubieuze zakendeals, vogelde Das Kapital uit. Manders komt namelijk heel erg op voor golfliefhebbers. Hij vindt dat golfterreineigenaren zelfs Europese natuur- en landbouwsubsidies moeten krijgen. Saillant detail: zijn vrouw is eigenaar van een golfbaan in Noord-Brabant.

De geschiedenis leert dat de politieke schepsels van Jan Nagel garant staan voor onrust en bonje en doorgaans geen lang leven beschoren zijn. Het belooft een dolle boel te worden op het 50Plus-congres morgen.

Onderwerpen