Spring naar de content

Waarom uw wachtwoord 123456 is

Er wordt veel geklaagd over allerlei instanties en regeringen die ons bespioneren, maar wij gebruikers maken het de digitale afluisteraars soms ook wel erg makkelijk. Een recente digitale inbraak bij een van ’s werelds grootste softwaremaatschappijen toont aan dat de meeste mensen op internet en op hun computer wachtwoorden gebruiken die voor iedereen eenvoudig te raden zijn. Meest gebruikt (zo’n vijf procent) is de cijfercombinatie 123456. Da’s makkelijk hacken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Hackers wisten bij het Amerikaanse bedrijf Adobe (onder andere bekend van het peperdure Photoshop) gegevens te bemachtigen van bijna 40 miljoen gebruikers, waarvan enkele miljoenen in Nederland. De hackers wisten na enig puzzelen ook de wachtwoorden van die gebruikers te achterhalen. De lijst met de 100 populairste wachtwoorden die daarvan gisteren is vrijgegeven is onthutsend: zoals gezegd is 123456 zeer populair, maar ook bijvoorbeeld ‘computer’, ‘internet’ en ‘qwerty’ gooien hoge ogen.

Dat zou nog allemaal niet zo erg zijn – zo belangrijk is dat Photoshop tenslotte niet, er zijn gratis alternatieven zat – als niet veel gebruikers hetzelfde wachtwoord gebruikten voor veel andere toepassingen. Hun email bijvoorbeeld of hun Twitter- en Facebookaccount of misschien zelfs wel hun verbinding met de bank bij het online inloggen. We snappen dat wel – wie kan al die wachtwoorden onthouden – maar ernstig is het niettemin. De lijst met wachtwoorden die nu op internet circuleert en die we met een beetje gezond verstand zelf hadden kunnen samenstellen is een handige ‘tool’ voor wie meer van ons wil weten of ons misschien wel wil beroven.

En laten we er maar van uitgaan dat er voortdurend wordt ‘ingebeukt’ op wat we online allemaal doen. De recente nieuwe onthullingen van Snowden c.s. geven daar alle aanleiding toe. Zo is nu gebleken dat Google en Facebook inderdaad niet zoveel gegevens aan de NSA leveren, maar dat de Amerikaanse dienst handig gebruik maakt van slecht beveiligde verbindingen tussen datacenters over de hele wereld. En als Apple-freak ben je ook al niet meer veilig: duizenden keren per jaar staat het bedrijf gegevens af.

Het is natuurlijk evident dat dat geen houdbare situatie is. Het internet was altijd een vrije wereld, maar is nu een wetteloze woestenij geworden waarbij iedereen iedereen berooft, bespioneert of in het openbaar beledigt en vervloekt. We zullen moeten leren leven met een kleine inperking van onze digitale vrijheid in ruil voor een betere beveiliging. Of die maatregelen moeten komen van onze Nederlandse overheid (hoewel we Ronald Plasterk nog nooit hebben kunnen betrappen op een verstandige uitspraak op dat gebied) of van Europa is niet zo belangrijk. Mijn privacy is me veel waard. Ongeveer net zoveel als mijn veilgheid. Zelfs met een krakkemikkig wachtwoord.