Spring naar de content

Sylvia Geersen en de Afrikaanse volksstam

Lieve Syl,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Al een week stond op mijn computer de eerste aflevering van Welkom bij de Kamara’s open. Ik had gelezen dat er een roddel ging. Jij zou het bed gedeeld hebben met een van de Kamara’s. Wie zijn de Kamara’s?, zullen anderen zich afvragen. Niemand weet het. De Kamara’s bestaan helemaal niet. Ze zijn een verzinsel van een jolige geest die het format bedacht om BN’ers in een Afrikaans land te stoppen, bij een Afrikaanse stam. En dan te kijken wat er zou gebeuren. Nieuw aan deze formule zou in dit geval zijn: de Afrikaanse stam bestaat uit Nederlandse acteurs, met een Afrikaans uiterlijk.

De BN’ers worden genept waar ze bij staan. Op de afdeling formatbedenken is van te voren al hardop gegniffeld. Er zijn een paar debiele BN’ers bij elkaar gezocht (Dave Roelvink, Mariska van Kolck, Janice), types die niet snel door zullen hebben dat ze voor het lapje worden gehouden. Ook jij bent een van die BN’ers. Door de andere kandidaten word je omschreven als een slim type, met doordachte ideeën. Als ze daar gelijk in hebben vind ik het erg bijzonder dat je het hebt volgehouden, tussen die minder intelligente figuren. Dat lijkt me vaak het ergste aan die programma’s met BN’ers: de BN’ers. Allemaal een groot ego. Allemaal overbewust. Allemaal ongezellig. Maar misschien ken ik er te weinig om er een goed oordeel over te kunnen vellen.

Tijdens de eerste aflevering ben ik een paar keer in slaap gevallen. Het valt me vaker op dat programma’s bestaan uit vooruitblikscènes, terugblikscènes, de samenvatting van deze scènes, en reclame. Welkom bij de Kamara’s is geen uitzondering. Met zo min mogelijk inspanning wordt er geprobeerd een boeiende aflevering te maken, en dat lukt niet. We zien hoe Mariska van Kolck in haar gezicht gespuugd wordt door het stamhoofd, het stamhoofd dat eigenlijk een hele normale Hollandse jongen is, en beter uit zijn woorden komt dan de meeste Nederlanders. Zoals hij zelf zegt tegen de camera, als de BN’ers het even niet kunnen horen. Op een ander moment wordt Dick Jol door het stamhoofd tot stamhoofd van de BN’ers gekroond. Dick mag als eerste eten, op een troon, naast het Afrikaanse stamhoofd. De Afrikanen worden telkens ondertiteld. Ondertiteling die er later bij is bedacht, omdat de Afrikanen helemaal geen Afrikanen zijn. Tenenkrommend is het woord dat hier op van toepassing is. Wat moet je je in de maling genomen gevoeld hebben, lieve Sylvia. Maar wat staat het Afrikaanse kind dat je steeds op je schoot hebt zitten je goed.

Verder dan de eerste aflevering ben ik nog niet gekomen. De roddel dat je de hut gedeeld hebt met een zogenaamd stamlid zou niet kloppen. Reden om nog langer te kijken is er niet. Het is jammer. Voor wie? Ik weet het eigenlijk niet.

Liefs,
OK