Spring naar de content

Zien: Nederland honderd jaar na de apocalyps

Kernrampen, tyfoons, aardbevingen. Het menselijk leven op onze aardbol bungelt af en toe aan een zijden draadje, en het lijkt vaak maar nét goed te gaan. Maar wat als het echt fout loopt, zoals op de Filippijnen? Wat als Nederland een ramp van het kaliber Tsjernobyl of Fukushima te verduren krijgt en volledig onbewoonbaar wordt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Met dit gegeven in het achterhoofd zette illustrator Roy Korpel zijn fantasie aan het werk, met als resultaat een indrukwekkende fotoserie die Nederland toont zoals wij het kennen, maar dan zonder mensen.

Honderd jaar na de apocalyps is voor mij eigenlijk een excuus geweest om te experimenteren met een timelapse-filmpje. Ik zocht een thema om mijn fantasie op los te laten, en toen kwam ik al snel hierbij uit. Ik nam Fukushima en Tsjernobyl als uitgangspunt; het is fascinerend hoe de mensen daar hals over kop zijn vertrokken, met spooksteden als Pripjat tot gevolg.”

De fotoserie toont een aantal bekende Nederlandse plekken, honderd jaar nadat ze verlaten zijn. De natuur heeft het overgenomen en de zichtbare kenmerken van menselijk leven worden langzaam maar zeker verpulverd. Voor Korpel was het niet belangrijk welke gebouwen hij precies in post-apocalyptische vorm neerzette.

“Ik ben gewoon aan de slag gegaan. Natuurlijk spreekt een gebouw als het Centraal Station in Amsterdam of de Utrechtse Dom erg tot de verbeelding, maar ik heb bijvoorbeeld ook een verlaten kantoor gemaakt, en een verroeste intercity ergens in de Achterhoek. Er staan nog wel een paar dingen op mijn lijstje. Ik zou Schiphol bijvoorbeeld graag willen doen, en de brug over de Rijn in Arnhem.”

100-jaar-verlaten-AmsterdamCS
Amsterdam Centraal
100-jaar-verlaten-Kantoor-Rotterdam
Een kantoor in Rotterdam
100-jaar-verlaten-Achterhoek
Een verlaten trein in de Achterhoek
100-jaar-verlaten-Eindhoven
Het Philips-gebouw in Eindhoven
100-jaar-verlaten-haven-Rotterdam
De Rotterdamse haven
100-jaar-verlaten-Utrecht
De Dom in Utrecht

Onderwerpen