Spring naar de content

Feest! De kapsalon, Neerlands ongezondste snack, bestaat tien jaar

Het begon in 2003, toen een Rotterdamse kapper besloot dat hij zin had in een bak snackvoedsel waar alles zo’n beetje in zit. Inmiddels is misschien wel de ongezondste maaltijd van Nederland een landelijk begrip. Vandaag viert de kapsalon zijn tweede lustrum.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Een bak met friet, overladen met shoarma, sla, gesmolten kaas en een heleboel saus, dat is het geheim van de kapsalon. 1800 calorieën bevat de snack die vele harten op de lange duur vooral langzamer doet kloppen. Niettemin is de calorieënbom inmiddels in heel Nederland een begrip geworden, en dat allemaal door het personeel van kapsalon Tati, dat op een dag in 2003 besloot zijn honger te willen stillen met het volledige assortiment van de nabijgelegen shoarmazaak.

Voor een snack die eigenlijk alleen onder invloed van een sloot alcohol echt te verteren is, is kapsalon opvallend mainstream geworden. De Aldi besloot chips met kapsalonsmaak op de markt te brengen, en in 2011 werd er zelfs een comité van aanbeveling voor de Rotterdamse lekkernij uit de grond gestampt. Het toppunt van de hype was in 2012, toen er een heus Kapsalon Festival plaatsvond in de havenstad.

Drijvende kracht achter de vurige lobby voor de voederbak die kapsalon toch eigenlijk is, is bijzonder hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar. “Het is een onderdeel van het vastleggen van de sociaal culturele kaart van Rotterdam. Als mensen over tien, vijftien jaar naar het museum komen en vragen: ‘Hoe zag Rotterdam eruit in 2011?’, dan moet je wel iets kunnen laten zien over de Kapsalon.”

Van de Laar, verbonden aan de Erasmus Universiteit, noemt de kapsalon tevens een ‘samensmelting van culturen’. Een uitspraak die zowel figuurlijk als letterlijk volledig klopt. De geestelijk vader van de kapsalon is inmiddels wel genezen van zijn trek in de moddervette snack. Als kapper train je die 1800 calorieën er natuurlijk niet zomaar vanaf.

Onderwerpen