Spring naar de content

Clubwatcher van Voetbal International, het is een zwaar beroep

Simon Zwartkruis, Martijn Krabbendam en Thijs Slegers volgen achtereenvolgend Ajax, Feyenoord en PSV voor Voetbal International (VI), het bekendste en grootste voetbaltijdschrift in Nederland. De nieuwtjes van de heren worden door collega-journalisten in de regel gretig overgenomen, waaruit blijkt dat ze hun vak goed uitoefenen. Maar wat vinden de ultrakritische supporters van de clubs eigenlijk van de clubwatchers, die van huis uit schrijvende journalisten zijn en op televisie daardoor niet echt een flitsende indruk maken? Ook ‘clubwatchers’ hebben tegenwoordig hun eigen watchers en ze worden net zo hard afgerekend als voetballers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Martijn Krabbendam
De fans van Feyenoord lijken na een ronde op Feyenoord Netwerk nogal verdeeld over de kwaliteiten van hun clubwatcher. “Krabbezak moet eens normaal gaan lullen, maar ja dat verkoopt geen VI’s“, is een kreet die vooral bedoelt dat Martijn sensatieberichten zou verspreiden. “Hij kan hij alleen maar slijmen en om van Geel heen drentelen”, roept een ander wanneer er een positief bericht over Feyenoord verschijnt. Na een zoveelste afgeketste transfer: “Die man braakt alleen maar clichés en onzin uit. Wat een jankmuil.” Gelukkig voor Martijn zijn er ook positieve commentaren. “Opnieuw een ijzersterk artikel van Martijn Krabbendam in VI, waaruit ook blijkt hoe blij we mogen zijn met Martin van Geel en alle ervaring die hij bij Ajax en AZ heeft opgedaan.” Maar toch: echte liefde tussen de twee partijen ontbreekt. Ook aan de kant van Martijn. Hij vindt op zijn beurt dat fans geen clubs mogen runnen.

Simon Zwartkruis
Ajax-watcher Simon Zwartkruis lijkt bij de rivaal te kunnen rekenen op stevige kritiek rondom zijn functioneren. Bij Ajax is van alles achter de schermen aan de hand. Zwartkruis wordt dan ook vooral beticht van het feit dat hij te weinig nieuws brengt. Net als bij de supporters van Feyenoord lijkt de waan van de dag nou eenmaal te regeren voor Ajaxfans. “Ik heb die man nog nooit iets horen vertellen wat ik niet al wist”, zegt een fan op Ajax Netwerk. “Je moet eens naar VI Radio gaan luisteren. Als je Ajax redelijk volgt, en je hoort Simon Zwartkruis praten, dan weet je al wat hij gaat vertellen. En dat noemt zich dan insider. Een insider is iemand die steeds een primeur heeft”, zegt een Ajacied op het forum van Voetbalprimeur. Ondanks de groeiende ontevredenheid bij sommige fans, kan Zwartkruis lachen. hij heeft zelfspot, getuige het filmpje hieronder.

Thijs Slegers
De clubwatcher van VI lijkt het bij de supporters inmiddels helemaal verbruid te hebben. Het gaat niet meer om luie journalistiek, meepraten met de club of te weinig nieuws melden. Nee, Thijs Slegers zou de club zelfs doelbewust aan het kapotmaken zijn. Bij de website PSVUltras.nl wordt dan ook gevraagd om actie door het bestuur. “De term clubwatcher is momenteel niet van toepassing op Thijs Slegers. Zijn functie, ten opzichte van PSV en van zijn werkgever VI, verhoudt zich momenteel meer als zijnde onruststoker of oproerkraaier. Slegers zet met een achterbakse actie PSV in brand. Slegers acht het nodig zich te pas en te onpas te bemoeien met zaken waarvan hij als clubwatcher geen kaas van heeft gegeten, en deze openbaar te becommentariëren”, schrijft de website.

De voetbalwereld is een harde wereld, zullen we maar zeggen.