Spring naar de content

Amerikanen sponsoren terroristen die schieten op Amerikanen

De Verenigde Staten hebben meer dan 150 miljoen dollar geïnvesteerd in bedrijven in Afghanistan die ervan worden beschuldigd terroristische aanvallen te hebben uitgevoerd op Amerikaanse troepen en faciliteiten. Dat geeft toch een heel andere lading aan de term friendly fire.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Eén van de bedrijven is een wegenbouwbedrijf dat deels in handen is van een leider van het beruchte Haqqani netwerk. Haqqani-terroristen zouden verantwoordelijk zijn voor een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Kabul in 2011 waarbij zestien doden vielen. Een aanslag deels gefinancierd door de Amerikanen zelf.

Uiteraard ontkent het bedrijf in alle toonaarden dat het banden heeft met terroristische groeperingen. ‘Persoonsverwisseling’, daar gooien ze het op. Ondanks alle bevindingen heeft het Pentagon vooralsnog nagelaten de bedrijven te blokkeren zodat er geen nieuwe contracten kunnen worden gemaakt met Amerikaanse financiers – het zou niet eerlijk zijn tegenover de aannemers.

Eind jaren zeventig bewapende Amerika overigens de Afghaanse mujahideen vlak voordat Afghanistan in oorlog trad met Rusland. Toen leek het logisch: Rusland was de vijand. En wie tegen Rusland was, kon rekenen op steun van de VS. Operatie Cyclone werd dit genoemd. Ruim 1 miljard dollar werd er in die oorlog gepompt, veelal in wapens. En die wapens zijn er nog steeds. In Charlie Wilson’s War (trailer hieronder) is een geromantiseerde versie van dit verhaal met Tom Hanks en Julia Roberts te bekijken. De War against terrorism krijgt zo wel een nare bijsmaak. Als die er niet al aan zat.

De taliban en Al Qaida, gesponsord door de VS. Het moet zo ongeveer de grootste nachtmerrie zijn voor het Amerikaanse leger…

Onderwerpen